Ma már a világ összes tájáról kaphatók gyümölcsök a boltokban. A hazánkban termők mellett a banán, citrom, narancs, mandarin mindenki számára jól ismert és gyakran fogyasztott gyümölcsök, ám vannak a boltok polcain a hétköznapokban alig vagy egyáltalán nem fogyasztott, kevésbé ismert gyümölcsök is. Ilyenek például a licsi, a mangó vagy a maracuja.
Licsi
Dél-Kínában több mint ezer éve termesztett trópusi gyümölcs a licsi. Maga a növény 10–30 m magas, örökzöld fa. A dúsan, ernyősen elágazó, legfeljebb 70 cm hosszú, sok-sok virágból álló virágzatok a hajtások végén csüngenek. Bár sok virágot hoz, abból csak viszonylag kevés termés fejlődik, és ezek legtöbbje is lehull éretlenül. A gömbölyded vagy elliptikus licsi 2,5–4 cm hosszú, nagyjából dió nagyságú. Vörös, érdes héját bibircsek borítják. Ezt lehúzva a gyümölcs üvegesen fehér vagy vöröses, zselés állagú, nagyon bő levű, édeskésen savanyú.
A licsi nagyon egészséges. Érdekes zamata mellett figyelmet érdemel magas C-vitamin-tartalma is. Ezen kívül tartalmaz még kalciumot, foszfort, rezet, vasat és kis mennyiségben B1 vitamint is. Igen jelentős rost-forrás, írja a Napidoktor.
- A licsi normalizálja a vérnyomást és a szívritmust, tehát védelmet nyújt a stroke és a koszorúér-betegségek ellen.
- Mivel foszforban és magnéziumban gazdag, hozzájárul az egészséges, erős csontok fenntartásához.
- Fenntartja a normális emésztést.
- Fogyasztásától javul az étvágy, nő a szervezet energia-szintje, segíti a jó közérzet kialakulását.
- Hatásos a gyomorégés-, gyomorproblémák ellen.
- Segít a bőrproblémákon, mivel csökkenti annak zsírosságát.
Mangó
A mangó édes ízű, egzotikus gyümölcsöt termő fa. Az indiaiak szent fája. Őshazája India, ahonnan a portugálok vitték Afrikába. Akár 20 méter magasra is megnőhet. Gyümölcs ovális és lédús, színe többnyire a vörös és sárga között változik. Amellett, hogy nagyon finom, tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal. Tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint, de van benne kalcium, nátrium, foszfor, és béta karotin tartalma miatt kiváló káliumforrás is.
- A mangó rosttartalma segíti az emésztést,
- gyomorvédő hatású, és az egész szervezetre jótékony hatással van.
- Jótékony hatással van a szívre,
- csökkenti a vér koleszterinszintjét,
- és minimalizálja néhány rákos megbetegedés kockázatát.
Maracuja
A maracuja vagy passiógyümölcs Dél-Amerikában őshonos, de számos más helyen is gyümölcséért termesztett a tövén fásodó, évelő, örökzöld trópusi kúszónövény. Virágai nagyon mutatósak, maga a gyümölcs pedig édes, lédús. A bogyó belsejében sok apró mag található, ami szintén ehető.
A maracuja C-vitamin tartalma kiemelkedően magas, de tartalmaz A, B1 és B2 vitamint, nátriumot, vasat, magnéziumot és káliumot, valamint foszfort, niacint és B-6 vitamint is, amelyekre az egészséges testnek szüksége van.
- A maracuja jótékony hatása többek közt, hogy növeli a szervezet ellenálló képességét. Jót tesz nátha, vagy influenza idején.
- Sok rostot tartalmaz, ami minden étrend kulcsfontosságú eleme. Segít az emésztőrendszer szabályozásában, és megőrzi a bél egészséges állapotát, megelőzve a székrekedést és a bél rendellenességeit.
- Alacsony a glikémiás index értéke.
- A gyümölcsben található enzimek segítenek a hörgőkben lévő gyulladásokat csökkenteni, így rendszeres fogyasztása jó hatással van az asztmára is.
- Magas A- vitamin tartalma miatt jót tesz a bőrnek, a szemnek és az immunrendszer szempontjából is előnyös a fogyasztása.
- Alacsony a zsír- és kalóriatartalma, ami segít a vérnyomás szabályozásában is.
- Magnéziumtartalma miatt csökkenti a szorongást, segíti az egészséges, pihentető alvást.
Kiemelt kép: Pixabay