Életmód

14 szívhez szóló virág Valentin napra

Ne féljünk a bőséges virágkínálattól, válasszunk kedvünkre, és kedvesünk kedvére valót.

Valentin nap: sokan háborognak miatta, és művi dolognak tartják, mondván: nem csak ilyenkor kell szeretni a kedvesünket, ne csak ezen a napon jusson eszünkbe virágot ajándékozni neki. Ha ez utóbbi igaz is, akkor se felejtsük el, hogy a virágnak minden hölgy örül, apropótól függetlenül.

A paletta sokkal szélesebb, mint gondolnánk, és higgyük el, a hölgyek is díjazzák a változatosságot, a kreativitást a virágcsokrok esetében is. Persze a legjobb választáshoz nem árt, ha ismerjük szerelmünk kedvenc virágát.

Fotó: Pixabay

1. Rózsa

Az örök klasszikus, vörös változata a szerelem szimbóluma. Ha ragaszkodunk a rózsához, válasszuk szerelmesünk kedvenc színét, merjünk elrugaszkodni a színszimbolikától ezúttal. A rózsa elegáns, nemes virág, így egy szálat is átadhatunk, mindenféle csomagolás és díszítés nélkül. Tíz alatti mennyiségnél a páratlan számú virágokból szebb kompozíció készíthető, 10 felett viszont már lényegtelen, hogy páros vagy páratlan számú virág kerül a csokorba.

Ne  ragaszkodjunk a vöröshöz és a rózsaszínhez, használjuk ki a virágboltok változatos tavaszi kínálatát! A hosszú tél után mindenki vágyik a tavasz jellegzetes illataira, színeire.

Frézia – Fotó: Pixabay

2. Frézia

Bátran válasszunk fréziát, csodás illata és változatos színei mindenkinek tetszenek. Egy szál ára nem vészes, de a rózsával ellentétben ezekből egy szál nem mutatós, legalább 3 szálat vegyünk. Igazán jól azonban csokorban mutatnak, tulipánnal, nárcisszal keverve igazi derűs tavaszi virágcsokrot adhatunk kedvesünknek. Elég tartósak, naponkénti vízcserével egy hétig is örvendhetünk szépségüknek.

Tulipán – Fotó: Pixabay

3. Tulipán

A közhiedelemmel ellentétben a tulipán őshazája nem Hollandia, de nem is Magyarország. Egyesek szerint Perzsiából származik, Közép- vagy Belső-Ázsia, és Ázsia mérsékelt égövi területén őshonosnak tekinthető.

Az első tulipánnemesítők Törökországban éltek, és már a 16. században elkezdték kifejleszteni a virág különböző változatait. A Török Birodalom terjeszkedésével került a tulipán Európába, ahol egyébként korábban nem is ismerték. Kalandos útja során jutott el hozzánk is, és vált egyik legkedveltebb virágunkká. Színes csokorba kötve ajándékozhatjuk, hisz nincs olyan nő, aki ne örülne ennek a nemesen egyszerű virágnak.

Jácint – Fotó: Pixabay

4. Jácint

Ideális ajándék lehet üdítő friss illata és változatos színei miatt. Jácintból számtalan színű változat létezik: ciklámen, rózsaszín, lila, fehér, sárga, narancs színekből válogathatunk. A finom pasztell tónusok jól illeszkednek a Valentin nap romantikus hangulatához.

Nárcisz – Fotó: Pixabay

5. Nárcisz

A nárcisz az önimádat jelképe lett a görög mitológiai ifjú, Narkisszosz, avagy Nárcisz története miatt. Mivel visszautasította Ekhó nimfa szerelmét, az bosszúért Nemesziszhez, a bosszúállás istennőjéhez fordult. Így történt, hogy az ifjú önmagába lett szerelmes egy folyó víztükre fölé hajolva, reggelre pedig csak néhány sárga színű nárcisz maradt a helyén. Bár a történet nem szívderítő, de a nárcisz ezen túl a tavaszi megújulás jelképe is, így ne féljünk nárciszcsokrot adni kedvesünknek, különösen, ha szereti ezt a virágot.

Aphrodité orchidea – Fotó: Pixabay

6. Aphrodité orchidea

Nem elég, hogy gyönyörű, de a szerelem és termékenység ősi görög istennőjéről nevezték el. Ennél több érv nem is kell mellette, ideális ajándék Valentin napra. De ha nem találjuk ezt a fajtát, ne essünk kétségbe, hisz a többi orchidea is jó választás szerelmünknek.

Az orchidea igazán különleges növénynek számít, a virágszirmok erotikus asszociációjáról nem is beszélve. Azonban sokkal igénytelenebb, mint azt tökéletes megjelenése sejteti. Hálás növény, mert ha jól érzi magát, rendszeresen és hónapokig virágzik; szereti a napfényt és a párás levegőt.

Liliom – Fotó: Pixabay

7. Liliom

A fehér liliom a tisztaság és az örök szerelem jelképe. Ennek ellenére ritkán adják szerelmesek egymásnak, talán azért, mert a gyászszimbolikában is ismert virág. Ennek ellenére jó választás lehet a liliomrajongó kedvesünknek. Bódító illatával csak nemes szépsége vetekedhet. Köttethetjük csokorba is, ideális, bár nálunk rendhagyó, de annál egyedibb választás vörös rózsa és fehér margaréta mellé. Ráadásul ma már számos színvariációban létezik a virág, így akár egy színes liliomcsokorral is meglephetjük kedvesünket, ha szereti az igazán különleges virágkombinációkat.

Hóvirág és nefelejcs – Fotó: Pixabay

8. Hóvirág

Bár a vadon nyíló hóvirágot tilos leszakítani, nemesített, termesztett változata szép ajándék Valentin napon. A nemesített hóvirág nagyobb, és tovább virágzik, mint a vadon élő testvérei. Hófehér színével a reményt és a tisztaságot jelképezi. Az ifjú szerelmes tiszta kedvesének választhatja ajándékba, de szerelme tisztaságát is kifejezheti vele. A remény jelképe is, mert úgy tartják, hogy Ádám és Éva hóvirággal vigasztalódva távozott az édenből.

Ciklámen – Fotó: Pixabay

9. Ciklámen

Nagyon kedves ajándék a piros, a fehér vagy rózsaszín színekben kapható ciklámen. Ízléses csomagolásban, mini változatban is elérhető. Kicsit kényes virág, nem tűri a lakótelepi lakások melegét. Mindig alulról kell öntözni, nem szabad a leveleit és a virágait megnedvesíteni. A virágok élettartama növelhető, ha éjszakára hűvös, fűtetlen, de fagymentes helyre tesszük.

Fotó: Flickr/Serb Steluta

10. Szívlevelű filodendron

A kúszó növekedésű filodendronok közé tartozik ez a hálás kis növény, amely igen könnyen gondozható. Mind a gondozás hiányát, mind a rossz körülményeket jól viseli.

A levelei bronzos árnyalatúak, hegyben végződőek, kezdetben szív alakúak, ezért is kedves ajándék annak, akit szeretünk, ha kedveli a cserepes szobanövényeket, és nincs oda a vágott virágokért.

Fotó: Flickr/Robert Jarvas

11. Árvácska

A legenda szerint az árvácskák először fehérek voltak, de aztán Ámor nyila eltalálta őket, és azóta ezernyi színben pompáznak. Innen ered az a babona is, hogy szerelmi főzetek, bájitalok is készíthetők belőle. Annyi biztos, hogy a gasztronómiában is szívesen használják szép színei miatt. Bájos virágaival nem választhatunk rosszul, ha ezt a virágot ajándékozzuk. Már csak a története miatt sem.

Fotó: Flickr/Kata Tölgyesi

12. Szívvirág

A szívvirág régebben szinte minden kertben előfordult, de szobanövényként is gyakori volt. Európába a tizenkilencedik században került, gyorsan népszerű lett a kertészek körében. Eredeti élőhelye a Távol-Kelet, ezen belül őshonos Kínában, Koreában, Japánban. Az angol jelentése vérző szív, de nevezik még lakatvirágnak, Jézus szívének, valamint csüngő szívnek is. Cserépben is nevelhető, így már csak a szépséges szív alakú virága miatt is jó választás lehet a szerelmesek napján.

Nefelejcs – Fotó: Pixabay

13. Nefelejcs

Már a neve is beszédes. És bár az édes kis szerelmi emlékeztetők általában a kertben nőnek, könnyen gondozható szobanövények is. De ha más mellett is döntünk, kísérőnek egy-két szál a csokorba mindenképp jó választás.

Fotó: Flickr/Dreisbach Wholesale

14. Lysianthus

Lisianthus, lizike vagy nagyvirágú préritárnics néven is ismert a nálunk is egyre népszerűbb, lenge, könnyed virág. Általában fehér, rózsaszín, lila és kék színekben pompázik, és szereti a világos, napos helyeket. Cserepes és vágott virágnak is gyönyörű.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik