Életmód

Légúti betegségek fenyegetik leginkább a városban élőket

A hideg és a szmog együtt a legveszélyesebb.

A városban élőket fenyegetik leginkább a fül-orr-gégészeti megbetegedések. Amit sokszor egyszerű megfázásnak hiszünk, az valójában baktérium okozta fertőzés is lehet, és komoly légúti huruttá, mandulagyulladássá, vagy akár arc- és homloküreg-gyulladássá is fokozódhat. Nem jelent igazán védelmet az sem, ha a kritikus időszakban otthon maradunk, hiszen a kórokozók a lakás melegében is utolérhetnek. Fontos, hogy ne kezeljük félvállról az első tüneteket, és igenis csináljunk nagy problémát egy kis megfázásból.

Megfázás vagy influenza? Jelentős a különbség
Mindkét esetben borzalmasan érezhetjük magunkat, de van néhány jellemző differencia a betegségek között.

Mindannyian ismerjük a nátha kellemetlen tüneteit, amelyek önmagukban nem döntenek le a lábunkról, ezért sokszor nem is vesszük komolyan a panaszokat, csak várjuk, hogy idővel enyhüljenek. Pedig szakemberek szerint érdemes jelentőséget tulajdonítani a torokfájásnak, a kellemetlen, szúró érzésnek az arc- és a homloküregben, ugyanis ezek komolyabb bajt is jelezhetnek. A félvállról vett féloldali, vagy elhúzódó nátha orrmelléküreg-gyulladást is jelezhet, aminek csak az antibiotikum-kezelés vethet véget.

A náthának álcázott fertőzések a városban élőket fenyegetik a leginkább. Számukra az sem jelent teljes védelmet, ha otthon maradnak, és nem érintkeznek másokkal. A baktériumokat akár szellőztetés közben is beengedhetjük az ablakon, a felülfertőződés pedig akár egy-két napon belül is bekövetkezhet.

Legkedveltebb gyógynövényünk a kamilla
Már az ókorban is használták.

Dr. Pintér László, tapasztalt háziorvos szerint nincsen ok pánikra, a legtöbb ilyen szövődmény megelőzhető, ha odafigyelünk magunkra, és időben, megfelelő módon reagálunk a kezdeti tünetekre.

A ClinSin med szakértője szerint a magas sótartalmú („hipertóniás”) oldat korai stádiumban képes megállítani a további fertőződést, ezzel pedig kiváltani akár az antibiotikus kezelést is. Az ilyen sóoldat ugyanis nemcsak átmossa az orr- és garatüreget, de elpusztítja az orr és az arc melléküregeiben felgyülemlett baktériumokat is. A tisztításon kívül a hipertóniás oldat össze is húzza a nyálkahártyát fertőzések, allergiák (szénanátha), arcüreggyulladás és a melléküregekben felhalmozódott váladék esetén.

Mindazonáltal a kezdeti tünetek érzékelése után minél előbb tanácsos orvoshoz fordulni és kivizsgáltatni a panaszok okát, hiszen előrehaladott állapotban akár hosszabb kezelésre, antibiotikumos kúrára is szükség lehet.

A szakorvos továbbá nem győzi hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, ami nem csak az egészséges táplálkozást, a mozgást és az immunrendszer erősítését jelenti, hanem elsősorban a lélek egyensúlyára való törekvést; évezredes és mindennapos tapasztalat, hogy a legtöbb megbetegedés összefügg lelki állapotunkkal.

Kiemelt kép: Pixabay

Megfázásra valódi gyógyír a tanyasi húsleves
Ma már tudományos kutatások is igazolják: a meleg, sós folyadék segíti a "náthavírus" elleni küzdelmet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik