Életmód

Léleköntők segítenek az autista gyermeket nevelő szülőknek a járvány idején

Az érintett családok aktuális helyzetére való reagálás most különösen nagy kihívás.

A Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő programja különleges, nem túlzás azt mondani, hazánkban jelenleg nem mindennapi kezdeményezésbe fogott a koronavírus-járvány általi karantén idejére. Szeretnék, hogy azok a családok, akik autizmussal élő gyermeket nevelnek, ne érezzék azt, hogy egyedül maradtak. Erre alapozva hozták létre a „Meghallgatlak” telefonos szolgáltatásukat is, amely március 23-án indult.

Céljuk olyan szülők segítése, akik nehézséget élnek meg a jelenlegi helyzetben az otthon lévő gyermekeikkel, és tanácsot szeretnének kapni az új helyzet kihívásaira. Nekünk, ép embereknek is nehéz a bezártság, nehéz megszokni, hogy nem élhetjük a mindennapi, megszokott életünket. Ez többszörösen nehezebb egy autizmussal vagy ADHD-val élő gyermeknek és családjuknak

– írják közleményükben.

A Léleköntő csapat munkatársai arra vállalkoztak, hogy mindenki számára elérhető „Meghallgatlak” szolgálatot indítanak a járvány idején. A megadott számokon reggel ½ 8 és este 8 között hívhatóak a szakemberek, akik vállalják, hogy a felmerülő problémákat, pedagógiai helyzeteket egymással is megbeszélik. A telefonálókat igény szerint tovább kísérik, e-mailes kapcsolattartásban, egyéni megoldások keresésével, szükség szerint további szakemberek ajánlásával.

A gyógy- és általános pedagógiai kérdéseken túl együtt gondolkodnak például. abban is, hogy közösségi felajánlások által hogyan találhatunk gyermekvigyázót, valakit, aki bevásárol, vagy hogyan csökkentsük gyermekünk szorongását.

Miért van most erre szükség?

A megszokott életritmusunk felborulása, a megtartó napi rutin, a bevált rendszer elengedése átlagemberként is komoly szorongást okoz számunkra ebben az új helyzetben. Az autizmussal élő emberek számára viszont a tervezhetőség, a napok állandóságának biztonsága életbevágó, ők sokkal érzékenyebbek a hirtelen változásokra. Így nem túlzás kimondani, hogy jelen helyzetben ők azok, akiknek a leginkább nehézséget okozhat az otthoni bezártságra való átállás…

Fotó: MTI/Komka Péter

A családok aktuális helyzetére való reagálás most különösen nagy kihívás. Hogyan dolgozzon otthonról egy szülő, akinek autizmussal élő gyermeke visszatérő sírásrohamokkal vagy éppen alvászavarral fogadja a bizonytalanságot, vagy az, akinek figyelemzavaros hiperaktivitással küzdő csemetéje éppen a szekrény tetejére mászott? Milyen megoldást találjon egy egyedülálló édesapa a mindennapi kihívásokra, akinek súlyosan fogyatékos gyermeke eddig bentlakásos iskolában tanult szeptembertől júniusig, s most hirtelen bezárt az iskola?

Nincs általános javaslat, nincsen mindenkinek szóló tökéletes megoldás. Csak a kétségbeesett, elfáradt szülő figyelmes meghallgatása van, a közös gondolkodás, a bíztatás, az egyéni helyzetekre kidolgozott, speciális eszközök elküldése, otthoni kinyomtatása, elkészítése.

Kik a „léleköntők”?

Hivatásuk lényege, hogy önkéntesek bevonásával, intenzív fejlesztő program kialakításával, a szülők képzésével, a velük való nagyon szoros közös gondolkodás erejével egy biztonságosan érthető környezetet teremtsenek a gyermeknek. Állandó emberi és szakmai hátteret nyújtanak a szülőknek, ahol a család helyzetére való egyéni, kreatív megoldások keresésével mindig az éppen felmerülő kérdésekre keresik a választ – szakember, önkéntes, szülő együtt, közösségben gondolkodva.

Papp Szabolcs, az alapítvány szóvivőjének és családjának videójában megmutatják, milyen hasznos dolgokat lehet csinálni az otthon töltött napokban.

A Léleköntő csapat gyógypedagógusokból, mentálhigiénés szakemberből, pszichológusból álló közösségének munkájáról bővebben honlapjukon olvashatnak.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Vitamincsomagokkal segítik az időseket Petőfiszálláson
Almát, sárgarépát és savanyított káposztát kapnak a legveszélyeztettebbek - a 70 éven felüliek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik