Életmód

Aki bőrig ázott húsvéthétfőn, kívánatos feleségjelöltnek számított

Régen ehhez a jeles ünnephez számtalan hagyomány kapcsolódott, ezek egy része eltűnt, mások, bár nem feltétlenül régi formájukban, de ma is élnek.

A húsvét a legrégibb keresztény ünnep és egyúttal a legjelentősebb is az egyházi évben, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe. Húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap. Ez március 22. és április 25. között lehet. Ezen a napon hagyományosan a sonka mellé tojást, tormát fogyasztunk, a gyerekek megkeresik a kertben vagy jobb híján a lakásban elrejtett csokitojásokat, nyulakat, aztán finom falatokkal készülünk a másnapra várható locsolókra. Régen ehhez a jeles ünnephez számtalan hagyomány kapcsolódott, ezek egy része eltűnt, mások, bár nem feltétlenül régi formájukban, de ma is élnek.

Vízbehányó hétfő, a húsvéti locsolás napja
Mára egy szelídebb formája terjedt el a népszokásnak.

Egykor húsvét vasárnap fontos része volt az ételszentelés. Ekkor az emberek díszes kosarakban a templomba vitték az ételt – sonkát, bárányt, kalácsot, tojást, bort – és megszenteltették, majd siettek haza, mert nagy jelentőséget tulajdonítottak a megszentelt ételnek. Még a maradékot is kiemelten kezelték: a szentelt sonka csontját kiakasztották a gyümölcsfára, hogy sokat teremjen, a húsvéti kalács morzsáját pedig a tyúkoknak adták, hogy sok tojást tojjanak.

Galéria
Fotó: Fortepan/Bencze László

Habár napjainkban a locsolás már nem kap akkora szerepet, régen ennek is nagy hagyománya volt. Egykor vidéken a lányokat a kúthoz, vályúhoz vitték, és egy jókora vödör hideg vízzel leöntötték őket.

Valamikor vízbevető, öntöző hétfőnek, vízbehányó hétfőnek nevezték húsvét hétfőjét, ez utalt a locsolás módjára. Nem véletlenül, mert ha önként nem, akkor erőnek erejével hurcolták a lányokat a patakhoz vagy kúthoz. Az a fiatal lány, akit senki sem locsolt meg, „elhervadt”, aki bőrig ázott, igencsak kívánatos feleségjelöltnek számított.

A  népszokás ma már szelídebb formát kapott, vödör víz helyett kölnivel locsolnak a férfiak, hozzá kedves vagy vicces locsolóverset rögtönözve, cserébe pedig hímes vagy csokitojást kapnak.

Kiemelt kép: MTI/Veres Nándor

Olvasói sztorik