Életmód

Díjazzák az ország klímabarát településeit

A díj elnyerésére minden magyarországi települési önkormányzat pályázhat.

2020-ban hirdeti meg először a Klímabarát Díjat a klímavédelemért elkötelezett települési önkormányzatok körében a Klímabarát Települések Szövetsége. A díj elnyerésére minden magyarországi települési önkormányzat pályázhat. A pályázati időszak időtartama: 2020. május 19. – 2020. szeptember 30.

Klímabarát Települések Szövetsége

A Klímabarát Települések Szövetsége 2009-ben jött létre néhány, a klímavédelemért elhivatott polgármester és szakember összefogásával. A jelenleg 52 önkormányzatot tömörítő szövetség az elmúlt tizenegy évben számos magyar és nemzetközi projektben vett részt szakmai partnerként, elsősorban a fenntartható települési vízgazdálkodás, energetika és települési stratégiaalkotás témaköreit képviselve.

A Klímabarát Díjra olyan, a fenntartható fejlődés gyakorlati megvalósítása iránt elkötelezett települések jelentkezését várják, amelyek már rendelkeznek példaértékű jó gyakorlatokkal, intézkedésekkel, beruházásokkal vagy stratégiákkal.

A Klímabarát Díj meghirdetésével az volt a célunk, hogy megjelenési lehetőséget adjunk azoknak a településeknek, amelyek sok munkával és összefogással próbálják környezetüket élhetőbbé és fenntarthatóbbá tenni.  Szeretnénk, hogy ezek a kreatív jó gyakorlatok országos szinten ismertté váljanak, és szeretnénk lehetőséget teremteni a klímavédelemért elkötelezett települések közötti tudásmegosztásra

– nyilatkozta a Klímabarát Települések Szövetségének szakmai vezetője, Teveli-Horváth Dorottya.

A Klímabarát Díjra pályázóknak a a Klímabarát weboldalon található szakmai kérdőív, illetve jelentkezési lap kitöltésével tudnak jelentkezni.

A Klímabarát Díjjal egyfajta holisztikus értéket kifejező hagyományt szeretnénk teremteni. Sokkal inkább a bátorítás igényével jelentkezünk, mintsem a versengésre koncentrálunk, de azért bízunk benne, a szakmai kihívás bátorítólag hat minden magyar önkormányzati vezetőre, hogy részt vegyen kezdeményezésünkben

– mondta el Kovács Lajos, a KTSZ elnöke.

A Klímabarát Díjat elnyerő önkormányzatok többek között szakértői tanácsadásban részesülnek, egy évig tagsági díj fizetése nélkül vehetnek részt a Klímabarát Települések Szövetségének munkájában, valamint megjelenhetnek a Klímabarát Települések Szövetségének kommunikációs felületein.

A pályázat beadási határideje: 2020. szeptember 30. A Klímabarát Díj átadására tervezetten 2020. november 10-én, ünnepélyes konferencia keretében a budapesti Lóvasút épületében kerül sor.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Magyar csoda Zalából: Nagypáli, a megfiatalodott ökofalu
Nagypáli újkori sikertörténete 1996 novemberében kezdődött.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik