Életmód

Több idő jut alvásra a járványhelyzet miatt

pixabay/Katniss12
pixabay/Katniss12
Az emberek átlagosan 9 perccel és 50 másodperccel aludtak többet naponta 2020-ban, mint 2019-ben.

Az előző évhez képest 2020-ban átlagosan csaknem 10 perccel nőtt tavaly az emberek napi alvásideje 14 országban

– derül ki egy új tanulmányból, amely azzal magyarázza a növekedést, hogy a járványügyi korlátozások miatt az emberek nem maradnak ki késő éjszakáig, hanem otthon töltik az estéket, írta az MTI.

Kapcsolódó
A járvány miatt teljesen megváltoznak az álmaink
A kijárási korlátozások miatt beszűkül a látókörünk, ami jelentős hatással van az álmainkra is.

Az egészségfigyelő eszközöket gyártó Withings francia cég több mint ötmillió vásárlójának adatait elemezve arra jutott, hogy az emberek átlagosan 9 perccel és 50 másodperccel aludtak többet naponta 2020-ban, mint 2019-ben és a vizsgált 14 ország egyikében sem csökkent a vásárlók alvásideje.

A tanulmány szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy a járványügyi intézkedések, így a kijárási korlátozások miatt drasztikusan csökkentek a késő éjszakába nyúló programok.

A jelentés szerint számos vállalkozás átállt a távmunkára, lehetővé téve alkalmazottai számára, hogy a munkába járás idejét megspórolva tovább aludjanak. A házibulik és egyéb összejövetelek elmaradásával az embereknek lehetőségük van rá, hogy a hét minden napján tartsák magukat az alvási szokásaikhoz.

A napi alvási idő Olaszországban emelkedett a legjobban (12 perc 52 másodperc), utána Nagy-Britannia (12 perc 27 másodperc) és Belgium (11 perc 5 másodperc) következik a sorban. A sereghajtó Kína lett átlagosan 3 perc 38 másodperc növekedéssel.

A megnövekedett alvási idő valószínűleg jótékony hatással van az alvás minőségére is. A megkérdezettek 62,27 százalékának volt nagyon jó az alvásminősége tavaly, ami nagyjából 4 százalékpontos növekedés 2019-hez képest.

Kapcsolódó
Kiderült, miért van szükségünk alvásra
Az átlagos ember 26 évet tölt alvással élete során. A biológia nagy rejtélyei közé tartozik az a kérdés, hogy miért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik