Életmód

Homályba vész Egercsehiben a múlt dicsősége

horváth zsolt
horváth zsolt
A szebb időket látott bányarakodó állapota folyamatosan romlik.

Az 1900-as évek legelején kezdte meg működését Egercsehiben Heves megye egyetlen mélyművelésű és egyben legnagyobb szénbányája, amely Észak-Magyarország egyik legjobb minőségű szenét adta, s amely 1990-ben végleg bezárt.

Kapcsolódó
Szellemtanya őrzi a bányászmúltat Pécsen
Legimpozánsabb épülete a 41 méter magas torony.

Egercsehiben minden a szénbányászathoz kötődött: ez biztosította a legfőbb megélhetési forrást, közösséget formált, bezárásával mintegy hatszáz ember veszítette el a munkáját.

horváth zsolt default

Az egykori bánya szénrakodója a Bükk délnyugati oldalán, a mónosbéli vasútállomással szemben található. A közeli Egercsehiből drótkötélpályán érkezett idáig a kitermelt anyag, amit a szintén itt működő szénosztályozóban válogattak ki, majd tehervagonokba rakták, és szállították tovább.

horváth zsolt default

Horváth Zsolt fotós országjárása során már többször mutatott érdekességeket a tájról, a természetről. Ezúttal Mónosbélen járt, és testközelből vette szemügyre a magányosan árválkodó szénrakodót.

A vasútállomás melletti nagyon látványos, sőt akár szépnek is mondható épület állaga romlik, pedig szerintem nagy fantázia lenne a felújításában és más célra való hasznosításában. Az ország tele van ezekkel a magukra hagyott, szebb időket látott ipari emlékekkel, melyeket se fenntartani, se lebontani nincs energia. Én azt mondom nem is szabadna lebontani és bűn így romlani hagyni

– írta a felvételeihez fűzött megjegyzésében.

horváth zsolt default

Gondolataihoz csatlakozva annyit tennénk hozzá, hogy így múlik el egy szakma, a múlt – s ahogy gyakran fogalmazunk -, a világ  dicsősége.

Kapcsolódó
Visszafoglalta a természet a gyenesdiási bányakatlant
Akár filmet is forgathatnának itt a megannyi elképesztő és egyedi formák látványával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik