Életmód

Zöld utat kapott az úszó város Dél-Koreában, tízezren élhetnek majd benne

OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group
OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group

Engedélyezték az óceáni település felépítését a dél-koreai Busan városában, és a munkálatok várhatóan már a következő évben el is indulhatnak, írja a CNN.

OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group

A látványterveken futurisztikus képet nyújtó úszó város tízezer ember elszállásolására lesz képes. Jó célt is szolgál, hiszen a drasztikus vízszintemelkedés ellen egyfajta megoldást nyújt az új koncepció.

Az Oceanix elnevezésű projektet designerek, építészek és mérnökök komoly csapata mutatta be még 2019-ben, és azóta keresték a lehetőséget, hogy megépítsék az első prototípust. Múlt hónapban végül Busan városával sikerült megállapodást kötniük, amit támogat a településfejlődés világméretű problémáinak megoldására létrehozott ENSZ Habitat is.

OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group

A gyárakban előkészített és később a pozíciójukra úsztatott platformok együtt emelkednek és süllyednek majd a tengerrel. Mindegyik úszó negyedet úgy tervezték meg, hogy akár 300 embernek is otthont adhasson maximum hétemeletes épületekben.

A kisebb közösségek hálózatként fonódnak majd egymáshoz, sétányok és bicikliutak kötik össze őket a víz felett. Ez együtt adna ki egy tízezer fős települést, aminek az Oceanix City nevet adták. Teljes egészében városként funkcionálna éttermekkel, üzletekkel, szabadidős központokkal és irodákkal.

OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group

A Dél-Korea déli partvidékén található Busant kifejezetten veszélyezteti a tengerszint emelkedése. A Greenpeace helyi szervezete azt közölte, hogy az egyik legnépszerűbb strand, a Heaundae Beach 2030-ra el is tűnhet.

A hatások már most is érezhetők, az áradások dél-koreai viszonylatban Busanban okozták a legtöbb kárt az elmúlt tíz esztendőben.

Az Oceanix City önfenntartó lenne, a lakosok maguk termelnék meg az általuk fogyasztott élelmiszert és energiát egyaránt.

OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group

A lakatlan területeken úszó szélturbinákat és napelemeket helyeznek el, de bambuszt is ültethetnek, amiből később tovább építkeznének.

Itai Madamombe, az Oceanix társalapítója a CNN megkeresésére azt közölte, az első prototípust 2025-ben adhatják át, akkor már be is költözhetnek az első lakosok. Állítása szerint jelenleg tíz másik kormánnyal is tárgyalásban állnak az általuk kínált fejlesztés elfogadásáról.

Kapcsolódó
50 nap alatt komposzttá bontja le a műanyagot egy magyar innováció
És közben nem szabadul fel semmilyen káros anyag, például metán.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik