Életmód

Indonéziától Dominikáig: magyarok élete a nagyvilágban

róka zoltán/sumba/indonézia
róka zoltán/sumba/indonézia
Az online térben 2021-ben is eljutottunk a világ távoli részein élő magyarokhoz. Összeállításunkban felidézzük ezeket az érdekes beszélgetéseket.

Az elmúlt években a Sokszínű vidék többször írt a messzi távolban élő és dolgozó honfitársainkról, köztük például az Indonéziában dolgozó fiatalokról, az Azori-szigeteken idegenvezetőként ismert hölgyről, vagy éppen a Venezuelában élő kiskunmajsai fiatalemberről, illetve a Tenerifén nászútra érkezett, majd ott letelepedett párról.

2021-ben sem történt ez másként. Az online téren keresztül eljutottunk a világ sok-sok részén élő, vagy ott dolgozó magyarhoz, akik készséggel meséltek történetükről, mindennapjaikról.

Beszélgetések magyarokról-magyaroknak, a nagyvilágból

Varga Róbert (39 éves) és Posza Éva (43 éves) a tengerentúlon ismerték meg egymást, összeházasodtak, s ma már egy sikeres vállalkozást vezetnek. Történetük nem mindennapi, építészeti munkáik pedig az amerikai média figyelmét is felkeltették.

Mindegyik munkájukra egyformán büszkék, leginkább arra, hogy a kétkezi munkával otthonokat teremtenek másoknak.

Kapcsolódó
Régi házakat varázsol újjá Amerikában a fiatal magyar pár
Magyarországon sosem találkoztak, majd amikor kimentek a tengerentúlra, összehozta őket a sors.

Hagymásy Dóra másfél évtizede él Zakynthoson, bár szinte egész eddigi élete Görögországhoz köti. Gyerekkorában került Kréta szigetére, ahol édesanyja a turizmusban dolgozott.

Ez 1993-ban történt, gyakorlatilag tehát ott nőtt fel, hiszen akkor 4 éves volt. Noha sokat ingáztak a két ország között, de az év nagy részét Hellászban töltötték. Sokat ült repülőn, hajón, utazott turistabuszokon, így már kisgyerekként beleszippantott a turisztikai szakmába.

Kapcsolódó
Dóra, akinek Zakynthos valóban a kelet virága
A magyar hölgy kisgyermekkora él Görögországban, tizenöt éve az illatok szigetén.

Balogh Boglárka újságíró bejárta a fél világot. Megfordult Indiában, Kínában a malajziai Borneón. Munkája közben afrikai árvákat is segített, de a nagy kalandozás közepette is csak Európában tudta elképzelni az életét.

A világutazó hölgy öt éve szeretett bele párjával Portugáliába. Algarve-ban néhány utazás után vettek egy kis parasztházat a domboldalon hét perc biciklizésre a tengertől, amit egy kőműves segítségével saját kézzel újítottak fel. Hetente jönnek a szomszéd tehenei legelni a dombjukra, és amikor csak tehetik, kimennek a kisfiukkal megnézni a naplementét.

Kapcsolódó
Orvvadászat, esőerdőirtás és kolduló elefántok egy világjáró magyar szemével
Keresztül-kasul kalandozta a Földet, mígnem Portugáliában talált második otthonára.

Győri Klára és Róka Zoltán 2012-ben érkeztek Bali szigetére, kislányuk, Amidala már Indonéziában született. Zoltán üzleti célból 2014-ben járt először Sumba szigetén, és a tapasztaltak alapján nem volt kérdéses, hogy erre a nyugalmas helyre költöznek.

Sumba fővárosában létrehoztak egy ötcsillagos szálláshelyet, majd a tengerparton vásárolt telken két hagyományos, sumbai házat építettek. A helyiek elfogadták őket, ők pedig megszokták az indonéz életritmust.

Jelenleg a Sumba Paradise Resort nevű szálláskomplexum létrehozásán dolgoznak.

Kapcsolódó
Egyedüli magyar családként élnek egy festői indonéz szigeten
Évekkel ezelőtt úgy telepedtek le Indonéziában, hogy addig maradnak, ameddig jól érzik magunkat. Ma sem vágynak máshová.

Sikeres vállalkozóként dolgozott Magyarországon, ám mivel egyik cége felszámolás alá került, úgy döntött, kiszállok a mókuskerékből, mert akkor, 30 évesen túl fiatalnak érezte magát ahhoz, hogy az egészsége rámenjen a megfeszített tempóra.

2007-ben pakolt össze a család, és fiukkal és lányukkal együtt kiköltöztek Dominikára. Bátor döntés volt, hiszen nagyon kevés pénzzel és nyelvtudás nélkül érkeztek a szigetre. Ma már ottani sikeres turisztikai vállalkozásuk a bizonyítéka a régi mondásnak: “aki mer, az nyer”.

Kapcsolódó
Elúszott a vagyona, Dominikán kezdett új életet a sikeres magyar vállalkozó
Néhány hónap híján másfél évtizede költözött a karibi szigetvilágba, de magyarságát sosem tagadja meg.

Vladucz Zoltán neve sokaknak ismerős lehet, hiszen évekig operatőrként dolgozott a magyar médiában.

Az élet úgy hozta, hogy 10 évvel ezelőtt a világ túlfelére, Ausztráliába költözött, azóta az ott élő magyarok életéről, mindennapjairól tudósít. Kameráján keresztül sok érdekes élethelyzetet, sorsot is megismerhettünk az elmúlt évtizedben.

Kapcsolódó
Befogadta Ausztrália, de magyar kötelékei eltéphetetlenek
Vladucz Zoltán operatőr a világ másik végének életéről, munkájáról, magyarságtudatáról és a hó nélküli karácsonyról is mesél.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik