Fortepan / Klenner Aladár
Életmód

Farkasordító hidegben végezték munkájukat a jégvágók

A modern hűtési technológia feltalálását megelőzően komoly szerep jutott a jégvágóknak.

Senki nem szereti, mikor csikorgó hidegre fordul az idő, olyan hidegre, hogy szinte megfagy a lehelet, és még a folyók mozgása is megáll, mert megfagy a víz. Furcsa belegondolni, hogy egykor volt olyan tevékenység, amit éppen ebben a fogcsikorgató időben végeztek el. Olyan feladat, ami nélkülözhetetlen volt a nyári forróság mindennapjaiban.

Igen, a farkasordító hidegben dolgoztak a jégvágók, akik az élelmiszer tartósítását tették lehetővé az ilyenkor kitermelt jéggel.

Kapcsolódó
Nádvágó munkásra támadt a jég alól egy csuka
Sok horgász kedvelt időtöltése, hogy télen a befagyott vízen léket vágva várja a nagy fogást.

A modern technológia korában furcsa belegondolni, hogy olyan dolgok, amik ma már teljesen megszokottak, még néhány évtizeddel ezelőtt is gondot okoztak. A hűtők nem álltak ott minden háztartásban, a romlandó élelmiszerek tárolása tehát, különösen nyáron, sokkal nehézkesebb volt.

Amit lehetett füstöltek az emberek, és hűvös, földbe ásott helyeken tároltak ételeket, de ez sem jelentett mindenre megoldást.

Rippl-Rónai Múzeum/Somogyi Néplap archívuma A lellei Balatongyöngye Tsz. jégvágó brigádja

A modern hűtési technológia feltalálását megelőzően bizony komoly szerep jutott a jégvágóknak, akik a befagyott tavak, folyók jégtábláit vágták fel fűrészeikkel, majd kihalászva és darabolva a jeget kocsira rakták és hűtővermekbe szállították.

A jégpáncélt akkor lehetett törni, amikor már legalább 20-40 centiméteres volt a jég. Igen nehéz fizikai munka volt, ami veszélyeket is rejtett, hiszen vigyázni kellett, nehogy a jégvágó a lékbe csússzon.

Fortepan / Berkó Pál

A kivágott, darabolt tömböket szekereken elszállították a jégvermekbe, amik téglával burkolt és szalmával szigetelt hatalmas vermek voltak. Tetejük is volt, nádból, hogy a verem tovább megőrzite a hideget. A nagyobb jégvermek akár 450-500 kocsinyi jeget is tárolni tudtak.

Fortepan / Urbán Tamás

Az ide hordott jeget sózták, hogy még jobban összeálljon, és tartósan megmaradjon, majd szalmával rétegezték őket, hogy ne álljanak össze egyetlen hatalmas tömbbé.

A hidegben a jégvágók gyakran szalmával, újságpapírral szigetelték csizmájukat, aminek sarkára jégpatkót is erősítettek a biztonságosabb munkavégzéshez.
A fizikailag kimerítő, de jól jövedelmező munka – az időjárástól függően – 2-3 hétig tartott.

Fortepan / Urbán Tamás

A hűtőszekrény térhódításával aztán a jégvermekre már nem volt szükség, így lassan elfelejtődött a szakma, amire ma már csak régi felvételekről emlékezhetünk.

Kapcsolódó
Jégcsapokba öltözött a lillafüredi vízesés
Az elmúlt napokban 3-4 métert is meghaladó óriás jégcsapok jöttek létre a vízesésen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.