Pixabay
Életmód

Kutyákat tanítanak táncolni Hollókőn

Gazda és négylábúja is nagyszerűen érezheti magát a hollókői kutyaiskolában, ahol Bérczes Christine Elisabeth iránymutatása mellett sajátíthatják el a lépéseket – írta meg a Nool.

Bérczes Christine Elisabeth a férjétől kapta az első ausztrál juhászkutyáját, Jacket, hogy kiállításokra vigyék és tenyésszék. Elisabeth 2016-ban el is végzett egy kutyatréner-tanfolyamot, majd az egyik barátnője hívta fel a figyelmét a dog dancingre.

A kutyatáncként fordítható sport nagyon erős kapcsolatépítő a gazdák és kedvenceik között. Egy-két évvel ezelőtt még csak néhányan hallottak erről a lehetőségről, azonban napjainkra egyre népszerűbb.

A megyében kevés kutyás sportot lehet űzni, a dog dancinget is csak mi oktatjuk, országszerte azonban egyre többen viszik táncba a kutyájukat. Ez a tevékenység egyénileg és csoportosan is űzhető, kutyának és gazdának is jó alkalom a tanulásra és a kikapcsolódásra

– fogalmazott a tréner.

Kapcsolódó
Viperakereső kutyát képeztek ki a Kiskunságban
Mizsei Edvárd, a nemzeti park projektkoordinátora és német juhászkutyája, Tomi, az elmúlt három hónapban intenzív képzésen vettek részt.

A szakember arról is beszámolt: ez jó lehetőség azoknak, akik nem szeretnének közönség elé lépni, mégis bemutathatják azt, hogy mit sikerült elérni a közös gyakorlással. A teremben személyesen megtartott órákra is egyre többen jelentkeznek, Christine mellett immár egy másik oktató, Hazafi Dorottya is segít a különböző lépések és mutatványok elsajátításában.

Amellett, hogy a négylábúak megtanulják az engedelmességet, izgalmas és látványos produkciók születnek. Az állatok mentálisan elfáradnak az órák során, de a gazdák tartása is javul, önbizalma erősödik. Számomra a hobbim lett a munkám

– emeltek ki az oktató.

Kapcsolódó
Polgárőrnek állt öt kuvasz
A bűnmegelőzési munka során felmerült az igény arra, hogy kutya segítse a polgárőröket. Azóta beigazolódott, hasznos társa az embernek a kuvasz.

A dog dancinget bárki elkezdheti, fiatal kutyákkal éppen úgy elsajátíthatók a lépések, akár az idősekkel, sőt, amatőr szinten az sem kikötés, hogy fajtatiszta ebbel mutassák be a gazdik a kűrnek nevezett produkciót, ami lehet egy tánc, de történetet is elmesélhet.

Tanítványaim között egy kölyök tacskó a legapróbb, de pireneusi hegyikutyával is dolgozom. Azok, akik komolyabb világversenyeken szeretnék bemutatni kedvenceik tudását, már csak törzskönyves ebbel tehetik ezt

– így Bérczes Christine Elisabeth, aki kutyáival rangos nemzetközi versenyeken is szerepelt már: egy 10. és egy 4. helyet szereztek.

A képünk illusztráció!

Kapcsolódó
Szolgálatba állt az első magyar gluténjelző kutya
Magyarországon és Európában Gofree az első kutya, akit ilyen speciális szagmunkára képeztek ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.