Életmód

Kutyákat tanítanak táncolni Hollókőn

Pixabay
Pixabay

Gazda és négylábúja is nagyszerűen érezheti magát a hollókői kutyaiskolában, ahol Bérczes Christine Elisabeth iránymutatása mellett sajátíthatják el a lépéseket – írta meg a Nool.

Bérczes Christine Elisabeth a férjétől kapta az első ausztrál juhászkutyáját, Jacket, hogy kiállításokra vigyék és tenyésszék. Elisabeth 2016-ban el is végzett egy kutyatréner-tanfolyamot, majd az egyik barátnője hívta fel a figyelmét a dog dancingre.

A kutyatáncként fordítható sport nagyon erős kapcsolatépítő a gazdák és kedvenceik között. Egy-két évvel ezelőtt még csak néhányan hallottak erről a lehetőségről, azonban napjainkra egyre népszerűbb.

A megyében kevés kutyás sportot lehet űzni, a dog dancinget is csak mi oktatjuk, országszerte azonban egyre többen viszik táncba a kutyájukat. Ez a tevékenység egyénileg és csoportosan is űzhető, kutyának és gazdának is jó alkalom a tanulásra és a kikapcsolódásra

– fogalmazott a tréner.

Kapcsolódó
Viperakereső kutyát képeztek ki a Kiskunságban
Mizsei Edvárd, a nemzeti park projektkoordinátora és német juhászkutyája, Tomi, az elmúlt három hónapban intenzív képzésen vettek részt.

A szakember arról is beszámolt: ez jó lehetőség azoknak, akik nem szeretnének közönség elé lépni, mégis bemutathatják azt, hogy mit sikerült elérni a közös gyakorlással. A teremben személyesen megtartott órákra is egyre többen jelentkeznek, Christine mellett immár egy másik oktató, Hazafi Dorottya is segít a különböző lépések és mutatványok elsajátításában.

Amellett, hogy a négylábúak megtanulják az engedelmességet, izgalmas és látványos produkciók születnek. Az állatok mentálisan elfáradnak az órák során, de a gazdák tartása is javul, önbizalma erősödik. Számomra a hobbim lett a munkám

– emeltek ki az oktató.

Kapcsolódó
Polgárőrnek állt öt kuvasz
A bűnmegelőzési munka során felmerült az igény arra, hogy kutya segítse a polgárőröket. Azóta beigazolódott, hasznos társa az embernek a kuvasz.

A dog dancinget bárki elkezdheti, fiatal kutyákkal éppen úgy elsajátíthatók a lépések, akár az idősekkel, sőt, amatőr szinten az sem kikötés, hogy fajtatiszta ebbel mutassák be a gazdik a kűrnek nevezett produkciót, ami lehet egy tánc, de történetet is elmesélhet.

Tanítványaim között egy kölyök tacskó a legapróbb, de pireneusi hegyikutyával is dolgozom. Azok, akik komolyabb világversenyeken szeretnék bemutatni kedvenceik tudását, már csak törzskönyves ebbel tehetik ezt

– így Bérczes Christine Elisabeth, aki kutyáival rangos nemzetközi versenyeken is szerepelt már: egy 10. és egy 4. helyet szereztek.

A képünk illusztráció!

Kapcsolódó
Szolgálatba állt az első magyar gluténjelző kutya
Magyarországon és Európában Gofree az első kutya, akit ilyen speciális szagmunkára képeztek ki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik