Életmód

Norvégiában épül a világ első energiapozitív szállodája

sixsenses
sixsenses
Az épület több energiát termel majd, mint amennyit felhasznál.

A lélegzetelállító Svartisen gleccser lábánál található Six Senses Svart lesz a Föld első energiapozitív szállodája, mely a tervek szerint 2024-ben nyitja meg a kapuit a közönség előtt.

A 94 szobás szálloda a Holandsfjorden fjordoknál épül, cölöpökön áll, amelyek minimálisra csökkentik a környező gleccserre gyakorolt ​​hatását. A szálloda a legmodernebb zöld technológiával működik majd, a hotellánc menedzsere szerint elegendő napenergiát gyűjt majd ahhoz, hogy nemcsak a saját hanem a környék energiaigényét is fedezi majd. Ebből az energiából táplálkozik majd a vendégeket szállító hajó is, így az károsanyag-kibocsátás nélkül közlekedhet.

Svart céljai különösen lenyűgözőek, azt szeretnék, hogy valóban többletenergiát termeljenek.

sixsenses

Svartot a Powerhouse, vagyis az a kezdeményezés irányítja, amely az olyan épületekért felelős, amelyek több energiát termelnek, mint amennyit felhasználnak élettartamuk során. A Powerhouse „energia-pozitív” szabványainak való megfelelés érdekében a kezdeti építkezéshez, üzemeltetéshez, felújításokhoz és esetleges bontáshoz felhasznált összes energiát figyelembe kell venni, miközben fenntartható anyagokat kell használni és kerülni a környezeti károkat.

Maga az épület – vagy legalábbis a terv – látványában is fantasztikus. A gleccser lábánál álló, kör alakú szálloda lehetőséget biztosít majd gleccsertúrákhoz, jégmászáshoz, éjszakai horgászathoz, északi fény expedíciókhoz és búvárkodáshoz is- írja az amusevice.

Az épület körkörös formája lehetővé teszi, hogy tökéletes panorámát nyújtson, valamint a szobák közötti nagyobb távolsággal növelje a vendégek privát zónáját.

sixsenses

A Six Senses Svartnak saját hulladék- és vízgazdálkodási és újrahasznosítási infrastruktúrája is lesz. Ezenkívül a csapat a meglévő fenntartható halászati ​​és gazdálkodási cégekkel dolgozik majd, és együttműködik az éttermek és bárok helyi beszállítóival.

A helyszíni létesítmények közé tartozik

  • az Alchemy bár, ahol felfedezhetjük, elkészíthetjük a helyi kert bio növényeiből,  gyógynövényekből, sókból, gyümölcsökből és illóolajokból készülő italokat, aromás bőrradírokat, maszkokat, masszázsolajokat.
  • az Earth Lab,  ahol bemutatják a cégcsoport fenntarthatósági erőfeszítéseit a fogyasztás csökkentésére, a helyi termelésre, valamint a közösségek és ökoszisztémák támogatására.
  • a Svart Design Lab, az innováció és az oktatás inkubátoraként működik majd, és tájékoztatja a vendégeket az új technológiák erejéről, amelyek mindannyiunk számára közelebb hozhatják a szén-dioxid-semlegességet.

A projektről a Six Senses vezérigazgatója, Neil Jacobs így nyilatkozott:

A fenntartható ingatlanok rendkívüli kreativitást igényelnek, a Six Senses Svart pedig egy teljesen új szintre visz minket a határok feszegetésében.

A Six Senses már 21 szállodát és üdülőhelyet üzemeltet 17 országban, de új norvégiai helyszíne az eddigi legkülönlegesebb.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik