Életmód

Nincs rezsiválság, termálvízzel fűtenek az alföldi kisvárosban

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

A gáztól önkormányzati szinten Kistelek szinte függetleníteni tudja magát: korábbi fejlesztéseknek köszönhetően az intézményekben jellemzően termálvízzel fűtenek, csak egy-két helyen használnak gázfűtést, írja a delmagyar.hu.

Kapcsolódó
Lekörözött mindenkit Nagypáli, a zalai csodafalu
A fenntarthatóságért végzett, valamint a megújuló és különleges teljesítményeket ismerték el a kétévente sorra kerülő versenyen.

Nagy Sándor polgármester a város hivatalos honlapján adott tájékoztatást az energiaárak változásával kapcsolatos helyi intézkedésekről. Mint írta,

nálunk a gázáremelkedés nem okoz nagy problémát, korábbi fejlesztéseinknek köszönhetően az intézményeinkben jellemzően termálvízzel fűtünk, és csak egy-két helyen használunk gázfűtést. Igaz, a nagy szivattyúknak, berendezéseknek van elektromos áram többletköltsége, de ez összességében megtérül a termálvíz energiájának fölhasználásakor.

Kistelek példáját az Európai Bizottság honlapján is méltatták korábban. Mint írták, Magyarország déli részén egy alig 7600 fős kis település úgy döntött, hogy példát mutat a geotermikus energia felhasználása terén.

A 2009-es keltezésű anyagban megjegyzik, az ERFA által támogatott projekt keretében Kistelek 1700 méter mély, nyolc közintézmény energiaigényeit fedező termálvízkutat fúrt. A projekt az egész ország számára utat mutat, és követendő példaként állítják más önkormányzatok elé.

Emlékeztetnek, Környezeti és Infrastrukturális Operatív Program (KIOP) keretében kapott 1,16 millió euró felhasználásával Kistelek kutat fúrt, hogy kinyerje a föld alatti geológiai rétegekben rejtőző termálvíz hőenergiáját. Ezután öt kilométer hosszúságban építettek csővezetékeket, amelyek több közintézményt látnak el termálvízzel; az intézmények fűtési rendszereit olcsóbb, gazdaságosabb technológiával váltották fel.

Kapcsolódó
Nem verték nagydobra, de új gyógyhelye lett Magyarországnak
Egyszer csak új hellyel bővült a gyógyhelyek hazai nyilvántartása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik