Gyógynövények, melyeket ősszel érdemes begyűjteni

Nyáron a gyógynövények szerelmesei a virágokat kutatják fel és gyűjtik össze, ősszel a bogyók, magok és a gyökérzet az, ami begyűjtésre vár.
Kapcsolódó cikkek

Ősz van. Színesednek a levelek, hűvösödik az idő. Álomra készül a természet, ám előtte még utoljára bőséggel ontja ránk terméseit, amelyek közül jó néhány a természet patikájának csodaszere, amikből nekünk is érdemes betárazni, hogy segítségünkre legyen a hosszú téli napok alatt.

Nyáron a gyógynövények szerelmesei a virágokat kutatják fel és gyűjtik össze, ilyenkor ősszel a bogyók, magok és a gyökérzet az, ami begyűjtésre vár.

Na de melyik gyógynövényeknek van most a szezonja? Melyek azok a gyökerek és magok, amiket most érdemes összegyűjtenünk?

Gyermekláncfű

Pixabay.com

Nincs, aki ne ismerné a népszerű, mindenki által ismert és szeretett gyermekláncfüvet, vagy más néven pitypangot. Csodálatos gyógynövény, aminek gyógyító hatása sokrétű. Más gyógynövénygyökerekhez hasonlóan tavasszal és ősszel is betakarítható. Az ősszel betakarított pitypanggyökérben magas az inulintartalom, mivel elkezdi raktározni cukrait és más tápanyagait a téli szezonra.

Begyűjteni ősz végén, leszáradás után érdemes, amikor a föld feletti részek már elhaltak.

 Fekete nadálytő

pixabay.com

Októberben utolsó virágaikat bontják a fekete nadálytő hajtásai. Mikor a virágzásnak vége és a növény leszárad, akkor gyűjtjük össze a gyökeret – legjobban az első fagyok idején.

A fekete nadálytő pirrolizidin – vázas alkaloidokat tartalmaz, így belső fogyasztása tilos, csakis külső használatra, kúraszerűen javasolt.

Kiváló tinktúra vagy pakolás készíthető belőle.

Csipkebogyó

Pixabay.com

Természetesen nem maradhat le a közkedvelt csipkebogyó sem az ősszel gyűjthető növények listájáról, hiszen a csipkebogyó a természetes C-vitamin egyik legnagyszerűbb forrása. Szárítva használható teához, leveshez. Szárításhoz még a fagyok előtt érdemes begyűjteni az élénkpiros, de még nem kenődő, egészséges bogyókat.

A csipkebogyó gazdag C-vitaminban: 100 gramm szárított bogyóból 2000 mg C-vitamint kaphatunk. A C-vitaminon kívül tartalmaz még A- és B-vitamint, valamint antioxidáns polifenolokat, karotinoidokat, alma-, nikotin- és citromsavat, szénhidrátokat, cinket, rezet, vasat, magnéziumot, rostokat, valamint folsavat.

Teáját érdemes hideg vizes áztatással készíteni, hogy a C-vitamin tartalmát megőrizzük.

Bodza

Pixabay.com

Bár ha a bodza szóba kerül, a virág az, ami először eszünkbe jut, mint felhasználható rész, a bogyók is gyógyhatásúak. A bodza az étrend- kiegészítők népszerű összetevője, már évszázadok óta használt gyógynövény. Az amerikai őslakosok láz és reuma kezelésére használták, míg az ókori egyiptomiak arcszínük javítására és égési sebek gyógyítására.

A bogyók nyersen nem fogyaszthatók.

Galagonya

Pixabay.com

A szeptember végén, októberben gyűjthető ,,szív kenyerének” nevezett galagonya nem véletlenül kapta népi nevét, hiszen a legértékesebb szívre ható természetes szer, a szív megmentője. Már régóta ismert gyógyító hatása,bár régen főképp  köszvény  ellen használták, és csak a 17. századtól kezdték hasznosítani vérnyomáscsökkentő hatását.

Érdemes arra figyelni, hogy a galagonya bogyókat még elfagyás előtt be kell gyűjteni. Napi rendszerességgel érdemes fogyasztani, például teaként.

Kapcsolódó
Ismered a gyógynövényeket? Teszteld tudásod!
A gyógynövények a barátaink. Teszteld, te mennyire ismered őket!