Életmód

Gyógyfüves teákkal is csillapítható a köhögés

Pexels.com
Pexels.com
Számtalan megoldás létezik a természet patikájában.

Elérkezett az ősz, a megfázások, tüsszögések, köhögés időszaka. De vajon mi állhat a köhögés mögött? – teszi fel a kérdést a Györgytea.

A válasz több mindentől függ. Először is tudnunk kell, száraz vagy hurutos köhögéstől szenvedünk-e. Száraz köhögésnek nevezzük azt a köhögéstípust, amely nem jár váladékkal és gyakran rohamokban tör elő. A hurutos köhögés esetén a légutakban lerakódott váladék szakad fel, amikor köhögünk.

Száraz köhögés

Okozhatja valamilyen felső légúti gyulladás, de a gyakori okok között szerepelhet a reflux és a COPD is. A száraz köhögés is egy tünet, amelyet egyéb tünetek is kísérhetnek, például torokfájás, nátha, kaparó érzés a torokban. Az elhúzódó, krónikus köhögés – különösen, ha éjjel, hajnalban jelentkezik – asztmára is utalhat, ezért nagyon fontos, hogy az orvosnak igyekezzünk pontos beszámolót adni.

A száraz köhögésnél a köhögési ingert kell csillapítani különböző szerekkel. Kiváló köhögéscsillapító gyógynövény lehet a szurokfű, bodzavirág, apróbojtorján, fehér akácvirág. Ezekből felváltva, vagy egymással egyenlő arányban összekeverve és leforrázva ajánlunk inni 1-3 csészével naponta.

Hurutos köhögés

A száraz köhögéssel ellentétben a hurutos köhögésnél olyan köptetőszereket ajánlatos használni, amelyek segítik a légutakban lerakódott váladék ürítését. Erre a célra a legjobb természetes hurutoldó szer a nyákoldó és illóolaj-tartalmú gyógynövények, például a mezei kakukkfű, a hársfavirág vagy a lándzsás útifű.

pexels.com

A köhögés jolly jokere

Létezik olyan gyógytea, amit mindkét fajta köhögésre használhatunk. Szabó Gyuri bácsi torokbarát teája, a Tüdőfűleveles teakeverék igazi jolly joker.

Mindent tud: köhögést csillapít, légutakat tisztít és köptető hatása is van. Ajánlott toroknyálkahártya-irritációra, krákogásra, torokfájásra, mandulagyulladásra, köhögésre, hörgő- és tüdőgyulladásra, asztmára, krónikus légúti betegségek kiegészítő kezelésére.

Több mint 10-féle gyógynövény hatását egyesíti, alapja a tüdőfűlevél, mindenféle légzőszervi betegség legjobb természetes gyógyszere. Fontos alkotója a mezei kakukkfű is, mely fertőtlenítő, nyálkaoldó, köptető hatású. Tartalmaz még lándzsás útifüvet, mely oldja a letapadt nyákot, a kis ezerjófű, a cickafark és a körömvirág pedig gyulladáscsökkentő hatású. A szurokfű enyhíti az influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést és enyhíti a tüdőgyulladást.

Hogyan fogyasszuk a tüdőfűleveles teakeveréket?

A Tüdőfűleveles teakeveréket napi egy csészével ihatjuk. Pár óra alatt elosztva kortyolgassuk, lehetőleg ízesítés nélkül. Ha a tünetek 4-5 napon belül nem múlnak el, feltétlenül keressük fel a háziorvost! Krónikus betegségek kiegészítő kezelésére kúraszerűen 3 hónapig ihatjuk, majd 4 hét szünet után ismételhetjük a kúrát.

Pexels.com

A köhögés hátterében reflux is állhat

A köhögést kiválthatja a reflux is. A napi rendszeres, főleg reggeli krákogás mögött sokszor a gyomorsav visszaáramlása áll, nem légúti elváltozás. Ebben az esetben a refluxterápiának kiváló kiegészítő kezelése lehet a Fehér akácvirágos teakeverék (Reflux tea), melyet esténként egy csészével fogyaszthatunk napi rendszerességgel a panaszok megszűnéséig.

Nagyon kellemetlen, ha mellettünk valaki köhög vagy tüsszög, de nem figyel oda a helyes viselkedésre, hiszen ezzel minket is megfertőzhet. Bár valószínűleg mindenki számára ismerősek a szabályok, ismételjük át őket:

  • Tartsunk legalább egy méter távolságot másoktól, és forduljunk el tőlük!
  • Lehetőleg egyszer használatos zsebkendőbe köhögjünk, melyet használat után azonnal dobjunk ki. Amennyiben textil zsebkendőt használunk, min. 60 °C hőmérsékleten mossuk ki!
  • Orrfújás, tüsszentés és köhögés után alaposan mossunk kezet!
  • Ha nincs kéznél zsebkendő, a könyökhajlatba tüsszentsünk!
Kapcsolódó
Olvasói sztorik