Életmód

Hat ok, amiért jót tesz az embernek sírás

freepik.com
freepik.com
Nem kell visszatartani!

Sírunk, ha szomorúak vagyunk, de sírunk akkor is, ha boldogok. Sírunk, ha meghatódunk egy filmen vagy egy szép jeleneten, és sírunk dühünkben, haragunkban is.

Sokan igyekeznek visszatartani, pedig a sírás kimondottan jót tesz a testünknek és a lelkünknek egyaránt.  A northstartransitions.com szerint a legjobb, ha szabad utat engedünk a könnyeinknek, mert:

Oldja a stresszt

A sírás egyik előnye az, hogy segít enyhíteni a feldúlt érzésből fakadó fizikai feszültséget. A sírástól megnyugszunk, és enyhül bennünk a felhalmozódott feszültség, bár olykor ez nem azonnal, csak kis idő elmúltával következik be. Sokan a sírást a szomorúsággal és a rossz közérzettel társítják, de valójában a sírás javítja a hangulatot. A stressz szintje csökken, ami segíthet jobban aludni is.

Méregteleníti a testet

Az emberek háromféle könnyet termelnek: reflexszerű, folyamatos és érzelmi könnyeket. Ezek mindegyike azt a célt szolgálja, hogy segítse a szervezet méregtelenítését és megtisztítását. A könnyek eltávolítják a szemből a szennyeződéseket, például a füstöt és a port, így védik őket. A folyamatos könnyezés nedvesen tartja szemet a fertőzésektől. Az érzelmi könnyek stresszhormonokat és egyéb méreganyagokat tartalmaznak, amk a sírással kiürülnek a szervezetből. 

Csökkenti a fájdalmat

Akár fizikai, akár érzelmi fájdalmat tapasztalunk, a sírás csökkentheti ennek a fájdalomnak a súlyosságát. Sírás közben endorfin szabadul fel, segítve a fájdalom csillapítását és az általános nyugalom érzetét. Ez a folyamat az önnyugtatásban is szerepet játszik, valamint csökkenti az érzett fájdalom intenzitását.

Küzd a fertőzések ellen

Ha hosszú ideig nem sír, vagy nem könnyez valaki, a szeme kiszáradhat. A szemszárazság kellemetlen érzést és megnehezíti a fertőzésekkel szembeni védekezést. A sírással a szeme jobban kenődik, így enyhíti a kellemetlenséget, és segít megóvni a szemet a fertőzésektől.

Segít a gyász feldolgozásában

Aki valaha is átment a gyászfolyamaton, az megérti, hogy időbe telik a különböző szakaszokon való áthaladás. A sírás átsegíthet a gyászidőszakon, mivel segít elfogadni egy szeretett személy elvesztését. Egyesek vigaszt találnak abban, hogy felszabadítják az érzelmeket, ez segít nekik feldolgozni a veszteségüket.

Egyensúlyba hozza az érzelmeket

A sírás gyakran negatív érzésekkel jár együtt, mint például a szomorúság, düh, magány, de sírnak akkor is, amikor boldogságot, félelmet, stresszt és más érzelmeket tapasztalnak. Ezen okok miatt a sírás elősegítheti az érzelmi egyensúly megteremtését azáltal, hogy segít a szervezetnek felépülni a különféle erős, összetett érzelmekből.

Kapcsolódó
Lélekgyógyító természetterápia az erdőfürdő
A mentálhigiénés szakember így segít oldani a stresszt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik