Életmód

Mesét mond és őrzi a hagyományt az év tájházvezetője

tájházszövetség
tájházszövetség
A hétköznapokban fontos szerepet tölt be életében a helyi népszokások, hagyományok, viseletek felkutatása.

A Tájházszövetség elnöksége 2009-ben határozta el, hogy az „Év tájháza” kitüntető cím mellett az egyéni teljesítményt is díjazza, ezért a színvonalas, példamutató tájházvezetői munka elismerésére megalapította az „Év tájházvezetője” díjat, melyet évente egy alkalommal ad át.

Az elnökség 2023-ban Kormos Rebeka munkáját ismerte el ilyen módon.

tájházszövetség

Kormos Rebeka a Közép-Magyarországi régióban található Ócsai tájházban 2017 óta végzi a tájház vezetésével járó sokszínű és rengeteg feladatot. Az elmúlt hat év alatt számtalan újítást vitt véghez és sok-sok olyan program fűződik a nevéhez, amely látogatók ezreinek adott felejthetetlen élményeket.

Kormos Rebeka szívén viseli az ócsai népviselet gondozását. A hétköznapokban is fontos szerepet tölt be életében a helyi népszokások, hagyományok, viseletek felkutatása és az utókor számára méltó módon történő megőrzése, ezért a viselet a tájház minden programnapjának részévé vált.

tájházszövetség

A szakember országos szinten is öregbíti Ócsa város nevét a Pompás napok képzési rendszer életre hívásával, melyben népmesék, a mesélés fontosságát, a mindennapi létjogosultságát hangsúlyozza.

Néhány momentum a tájház életéből

  • 2018 – A tájházvezetői képzésen megálmodott, megtervezett projekt alapján teljesen megújult az épületegyüttes kemencés háza, amelyet Melegedőről a Sütőasszony-házává kereszteltek át, azóta is működő kemencével és csikótűzhellyel várva a vendégeket.
  • 2019 – “Élő porta, teli kamra” programjaikkal olyan hajdani házi praktikákat adnak át az érdeklődőknek, mint a szirupok, kompótok készítése és gyógynövényekkel kapcsolatos tudás.
  • 2020 – “Országomat egy gombért!” című felhívásuk messze az elképzeléseken túl hozott eredményt a közvetlen és tágabban környezetükben is. A felhívásban cérnagombokat kértek adományba, amely alapján több, mint 300 címről érkezett levélben, és közel 100 adományozó személyesen adta át a szülői, nagyszülői és dédszülői örökségéből kivett cérnagombokat. Rengeteg impulzus született ebből a kezdeményezésből, még a mai napig is rendszeresen érkezik levél néhány gombbal.
  • 2021 – “Kifordított tájház” koncepcióban a pandémia közepette is megtartották a tájházak napját. A portáik kapujába kívülre, vitrinbe helyezett mini kiállítással várták a látogatókat. Emellett az elzártság hónapjaiban a közösségi média felületeken igyekeztek tartani és fenntartani a kapcsolatot a tájházat kedvelők közösségével.
  • 2022 – A műemlék templomi tárlatvezetések is megújultak, az Árpád-kori templom tárlatvezetése igazi időutazást ígér és sok kultúr-, vallás-, és művészetörténeti érdekességet.

A tájházat működtető csapat vezetőjeként Kormos Rebeka munkáját 2022-ben az “Ócsa Kultúrájáért  díjjal” jutalmazták. A Magyarországi Tájházak Szövetsége áprilisi közgyűlésén Az Év Tájházvezetője elismerésben részesítette a szakembert.

Kapcsolódó
Tárt karokkal várja a jegyespárokat az Ócsai Tájház
Egyedi hangulatot nyújt a történelmi környezet.
Olvasói sztorik