Életmód

Végighúzták Csökmőn a rosszemlékű sárkányt

Facebook / Faluház és Könyvtár Csökmő
Facebook / Faluház és Könyvtár Csökmő
A falu apraja egy kicsi sárkányt húzott.

A XXX. Sárkány-napon is remekül szórakoztak Csökmőn – írta a Hajdú-Bihar vármegyei Hírportál.

Az 1991-ben megtartott első Sárkány-nap óta a vidám esemény szervezését, lebonyolítását helyi önkéntesekkel együtt a faluház dolgozói végzik. Az idei Sárkány-nap reggele is a szokásos sárkányhúzással indult, a falusiak humoros formában idézték fel a réges régi eseményeket.

Különös dolgokat idéznek fel ilyenkor a helybéliek: az 1700-as években egy bizonyos békési csaló, Csuba Ferke csúfot űzött a csökmőiekből.

Csuba kinccsel kecsegtette a vagyonosodásra vágyó népet, azt ígérte, hogy a kincset őrző sárkánnyal elbánik. A nemes cél érdekében ezért fizettek is neki szépen a csökmőiek, majd egy rekettyebokorra felkötött kannával, amibe a szél belefújt, s ettől bőgő hangot hallatott, elhitette, hogy valóban sárkány van a határban. Nem volt ezt nehéz elhinni akkoriban, hiszen a bihari rész végeláthatatlan, titokzatos mocsárvilága számtalan elképzelt élőlénynek volt a bölcsője.

A becsapott emberek bőszen húzták a kötél végét, s ekkor hangzott el a jól ismert mondat, miszerint, aki hált már más asszonyával, meneküljön, mert azokat felfalja a sárkány. A húzók erre elengedték a kötelet, s egy biztonságos helyre bemenekültek, Csuba pedig odébb állt a pénzzel.

Az oltári átverést a falu népe nagyon szégyellte, ma már azonban a település jelképe a sárkány.

A harmincadik Sárkány-napon is a Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében indult a sárkányhúzó menet. A nagy sárkányt a legények, a kicci figurát kisfiúk húzták, és néhány kislány is velük tartott. Sokan kiálltak megnézni őket, és voltak, akik vendégül is látták a gyerekeket, ifjakat.

A jeles nap végén természetesen a retró diszkó és a tűzijáték sem maradhatott el Csökmőn.

A cikkben szereplő fotók a csökmői faluház facebook profiljáról származnak.

Kapcsolódó
Kis falu nagy ünnepe volt Klárafalván
Egész napos programokkal kedveskedtek a vendégeknek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik