Életmód

Ezek a világ legőrültebb futóversenyei

Feel Slovenia/Facebook
Feel Slovenia/Facebook
Ahol már nem csak a futás számít...

A futás egészséges, ezt mindenki tudja. Az egyik legegyszerűbben űzhető, legolcsóbb sport, így a legtöbben megpróbálkoztunk már vele. És ha már egy ideje rendszeresen futunk, eljön annak az ideje, hogy benevezzünk egy versenyre is…

A futóverseny, ahol nem értem be. A rajthoz sem.

Én magam nem mondhatok magaménak egy nagy futókarriert, de volt egy időszak, ahol igyekeztem megszeretni. (Nem ment.) És mivel sikerült legyűrni végre a Margitszigeten a szigetkört (egyszer), a barátokkal együtt beneveztem egy 5 kilométeres budapesti futóversenyre. De pont akkor döntött úgy a fővárosi tömegközlekedés, hogy valami miatt összeomlik, így történt az, hogy nem hogy a célba nem értem oda, hanem már a rajtba sem. Itt véget is értek a futóversenyes „tapasztalataim”.

Furcsa futóversenyek, ahol nem csak a futás számít

Egyre több olyan futóverseny van, ahol már nem „csak” futni, sőt, van, hogy szinte mellékessé válik az egyéb körülmények, teljesítmények mellett. És vannak, amik a helyszín miatt érdekesek.

A legrövidebb

Az egyik legrövidebb futóverseny csak 400 méter. Viszont a pálya egy síugró sáncon vezet felfelé, a végén már közelítve a függőlegeshez, ami azért „cseppet” megnehezíti a célba érést. Ilyet rendeznek például a szlovéniai Planicában.

A toronyfutó

Az előzőhez hasonlóan felfelé kell venni az irányt, ám itt toronyházak lépcsőházában. Budapesten is rendeznek ilyet, ahol „hobbiból” a tűzoltók teljes menetfelszerelésben szokták teljesíteni a távot. New Yorkban az Empire State Building 315 méteres magas épületének a teteje a cél, addig 1576 lépcsőt kell megmászni. Vagyis megfutni.

A leghidegebb

Akinek mindig melege van futás közben, annak ajánljuk a szibériai Omszkban levő verseny, ahol általában olyan -32°C-ra lehet számítani.

De a Polar Circle Marathonon lehet Grönlandon a sarkkörön is futni, illetve csak próbálkozni vele, mert a hideg mellett itt a köves, havas „pálya” is nehezíti a versenyt.

A Nagy Fal-at

A kínai Nagy Fal Maraton a 42 km hosszúságával és 5164 lépcsőjével a világ egyik legkeményebb maratonja, viszont közben csodás a környezet.

A napsütéses éjféli

Ez a norvégiai nyárban lehetséges, ekkor ugyanis nem megy le a nap, így hiába kell éjfélkor futni, mégis napsütésben lehet megtenni a távot.

Unsplash

A mesés

A floridai Disney Worldben rendezik a legmesésebb futóversenyt, itt természetesen, a gyerekek is találnak maguknak megfelelő távot. Sokan be is öltöznek a kedvenc mesehősüknek, így sok-sok Mickey egér rajtol el egyszerre.

A Halál-völgyi

Nem véletlenül hívják Halál-völgyének az Egyesült Államok nemzeti parkját, mert itt aztán ellenünk vannak a körülmények: hőség – nem ritka, hogy 50°C fölé emelkedik a hőmérséklet, az aszfalt pedig 90-100°C-ig is felforrósodhat. Közben a Badwater Ultramaratonon a táv 217 km-es, a szintemelkedés 4500 méternyi. Ilyen körülmények között a futók óránként akár 2 liter folyadékot is veszíthetnek.

A cél nélküli

A futóverseny kitalálójának kutyájáról elnevezett Big Dog’s Backyard Ultra abban különleges, hogy nincs vége, nincs cél. És iszonyat kegyetlen, pedig elsőre nem úgy hangzik. A futóknak csak egy 6,7 kilométeres távot kell teljesíteniük egy óra alatt. Ha ez megvan, a 60 percből hátralevő idő alatt pihenhetnek. A következő óra elején újra rajthoz állnak, újabb 6,7 kilométeres kör, majd pihenés. Egészen addig, amíg szép lassan ki nem esnek a futók és egy marad, aki teljesíti az utolsó kört. Dilemma: ha gyorsan futunk, több idő marad pihenni, de hamarabb el is fáradunk. Ha lassabban, kevésbé fáradunk, de alig tudunk pihenni. A 2022-es verseny 101 óra, azaz több mint 4 nap után végződött 676 kilométer lefutásával.

Kapcsolódó
A balatoni kör kilométereit "adta el" jótékony célra a debreceni hivatalnok
A 206 kilométernél még több adomány is összegyűlt a leukémiás gyerekek megsegítésére.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik