Életmód

Való világ, avagy így nevelnek életre egy falusi iskolában

Tóth A. Péter
Tóth A. Péter
Az iskola az életre nevel. A régi igazság megállja a helyét a deszki Zoltánfy István Általános Iskola esetében, ahol a gyerekek testközelből ismerkednek a kertészkedés alapjaival.

A csongrádi kis településen számos családban még ma is elevenen élő hagyomány a kertészkedés és az állattartás. A deszki iskola igazgatójában még 2019-ben merült fel a gondolat, hogy közelebb hozhatnák a gyerekekhez a kertészkedés világát. A fizika-technika szakos Vid György maga is természetközeli életmódot él, családi hagyományt folytat – méhekkel foglalkozik. A mintegy 2000 négyzetméteres iskolakert rendszeres művelésével az önellátás fontosságára is szeretné ráirányítani a fiatalok figyelmét.

A pedagógusok az induláskor megfelelő partnereket is találtak a kert kialakításához, a helyi önkormányzat a telket biztosította, a Szegedi Tankerületi Központ pedig szintén támogatásáról biztosította az igazgató ökotudatos ötletét.

A szülők is besegítenek

A tekintélyes méretű tankertben gyümölcsfák, zöldséges és gyógynövénykert is helyet kapott, a fák egy része már szépen terem. Minden osztály egy számára kijelölt területet művel, az ágyásokban szezonális zöldségek, például sütőtök, uborka és csemegekukorica terem. A tenyérnyi osztálykertek végében egy-egy szépen cseperedő gyümölcsfa ad árnyékot a kora nyári napokon.

Az idén a veteményes háttérbe szorult egy kicsit, a facsemeték telepítése miatt. Tavasszal „halloween- és dísztököt meg egy kis napraforgót vetettünk. A tavaszi metszés és faápolás volt az utóbbi hónapokban az oktatás fő irányvonala

– sorolta Vid György.

Tóth A. Péter

Az igazgatótól azt is megtudtuk, hogy tavaly ősszel 35 újabb csemetét telepítettek egy családi nap alkalmával, amikor a szülők és gyerekek is kivették a részüket a munkából. Jelenleg közel 50-55 gyümölcsfa fejlődik a sulikertben. A deszki kertészek a talajerő utánpótlásról sem feledkeznek meg, idén újabb felajánlás érkezett az iskolához, ugyanis tudatosan törekednek a műtrágyamentes szerves anyagok talajba juttatására.

Lelkes és szorgalmas kertészek

A deszki gyerekek kezében szemmel láthatóan jól áll a kapa és a gereblye, májusban a negyedikesek szakszerűen igazgatták a frissen vetett sorokat. Igaz, eddig idén a szerényebb méretű ágyásokat művelnek, de példásan rendben tartják a területet.

Tóth A. Péter

Mayer Illangó, negyedik osztályos tanuló lelkesen szórta a trágyát egy nagy vödörből a facsemetékre. Több osztálytársához hasonlóan számára sem idegen tevékenység a kertészkedés. A kislány szívesen segít otthon is anyukájának a ház körüli munkában.

Átrakjuk a trágyát a vödrökbe, és megtöltjük vele a kalodákat. Amikor megteltek, akkor beleszórjuk a magokat, és szépen megöntözzük. Ha elfáradunk, akkor tartunk egy kis szünetet a házban, majd kimegyünk és megetetjük az állatokat. Van boci, ló, disznó, malackák, liba, kacsa, kecske és birka is

– magyarázta Illangó.

Tóth A. Péter

Változatos családi gazdaság van Mayerék portáján, a temérdek jószág mellett almát, salátát, körtét, burgonyát, retket, spenótot is termesztenek Deszken. A kis kertész kedvence a „hazai” spenótfőzelék, amihez a fasírt és a főtt tojás is jól illik.

Levendula párna és mentaszörp

A deszki iskolában törekednek a termesztett növények széles körű felhasználására. A tavasszal elvetett tökökből ősszel dekorációkat készítenek, valamint a gyerekek tökfaragó versenyen is megcsillanthatják a kreativitásukat.

A gyümölcsök mennyisége jelen pillanatban csupán a közvetlen fogyasztást teszi lehetővé, de a későbbiekben, amikor már nagyobb mennyiség terem, feldolgozzuk őket az órákon. Többek között befőtteket és lekvárt készítünk belőlük a technika órán

– magyarázta a pedagógus.

A napraforgót a tél folyamán madáreleség formájában hasznosítják, a gyógynövények és fűszernövények további sorsa pedig az adott időszak mennyiségétől függ. Amennyiben a levendula – a korábbi évekhez hasonlóan – bőven terem, az órákon illatpárnát fognak varrni a gyerekek. A fűszerkertben a menta is jól érzi magát, az illatos növényből idén is frissítő szörpöt készítenek a suliban.

A cikkben szereplő fotókat Tóth A. Péter készítette.

Kapcsolódó
Egy hely, ahol a termőföld illatát és a kakukkfű ízét nem könyvekből tanulják
Nagyszerű kezdeményezés, aminek reméljük lesznek követői.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik