Kertünk-Portánk

Egyre népszerűbbek a szalmabálából készült házak

A szalmabála építészet az egyik leginkább természetes és környezetbarát építési technológia. Hazánkban is egyre többen érdeklődnek az építészet ezen műfaja iránt.

Egy kész szalmabála-ház kívülről nem feltétlenül különbözik egy átlagos épülettől, mégis sok előnye van a hagyományos házakhoz képest.

A témában Zalatnay Lászlót, az Energia és Környezet Alapítvány elnökét kérdeztük.

Egyre többen érdeklődnek a szalmabála építészet iránt. Mi lehet az oka?

Az építészet többé kevésbé igyekszik tükrözni az adott kor kulturális jellemzőit.  A XXI. században az ember egy maga által létrehozott kulturális kihívással találja szembe magát. Vagy kialakítunk a saját természeti környezetünkkel egy olyan viszonyt, amiben megvalósulhat a fenntartható fejlődés, vagy beláthatatlan következményekkel nézünk szembe.

De van egy másik megközelítés is, ami miatt a természetes anyagok használata felértékelődik az építészetben.

Ha az ember egészséges otthonban szeretné tudni a családját, ha olyan épületre van szüksége, amit nem kell sok energiával ellátni a fűtés és a hűtés biztosításához, ha szeretné elkerülni az egészségre ártalmas oldószerek kipárolgását, ha olyan anyagokat akar használni, amelyek helyben megtalálhatóak, és az épület lebontása után sem hagyunk magunk után le nem bomló hulladékot, akkor ma már rendelkezésünkre áll az ilyen otthonok létrehozásához szükséges technika. Szalmabála építészet a neve. Ha valaki szereti az organikus, lekerekített formákat, a rusztikus falfelületeket, a természetes anyaghasználatot, azoknak jó szívvel ajánljuk.

A szalmaházak számtalan előnnyel bírnak, anyaguk természetes, öko, lélegzik, jól szigetelnek, előállításuk nem igényel plusz energiát, de sokan a tűzveszélyesnek tarják.

Ma már számtalan hazai és külföldi tűzteszt bizonyítja, hogy a vakolt szalmabála fal nem tűzveszélyes. A technológia annyira kiforrott, hogy a nem kívánatos társbérlőktől (egerek, rovarok, stb) sem kell tartani. Ugyanakkor az épületek méretében, építészeti stílusában sem szorulunk kompromisszumokra. De nem kell minden épületet lebontani ezért. A szalmabála és a szalma alapú utólagos hőszigetelésre is számtalan műszaki megoldás létezik. Ráadásul árban nagyon versenyképes megoldások ezek.

A szalmabála építészet a jövő útja?

Egyrészt azért, mert ma még kevesen ismerik, és ezért kevesen is alkalmazzák. Másrészt ha tömegesen elterjed, akkor az épületeink üzemeltetésére felhasznált energia töredékére esik le. Így pedig megnyílik a lehetőség arra, hogy a helyben keletkező megújuló energiahordozók biztosítsák azt a kevés energiát, amely így egy magas komforthoz is elegendő. Harmadrészt azért, mert ahhoz, hogy legyen kiszámítható és fenntartható jövőnk, ahhoz lényegesen át kell alakítanunk a környezethasználati szokásainkat. Ehhez pedig erre az új szemléletmódra és anyaghasználatra van szükség.

Egyre több a jó példa

Akiknek felkeltette az érdeklődését az építészet ezen megoldása, azok folyamatos informálódhatnak ” Szalmabála építészet” oldalán, és a szeretettel várják a Szalmabála ház építő képzésre is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik