Kertünk-Portánk

Vízpermettel védhetjük virágzó fáinkat a fagyok ellen

Hihetetlen, de a jeges burok megvédi a virágokat.

Kora tavasszal nem ritka, hogy hajnalban néhány órára fagypont alá süllyedhet a hőmérő higanyszála, ami veszélyezteti a fagyra érzékeny növényeinket.

A fagykár mértéke akkor jelentős, ha a tavasz felmelegedése gyors. Így a korai, április eleji, virágzás alatti vagy a virágzást követő erősebb fagy komoly kárt okoz az ültetvényekben. A tavaszi fagykár mértékét a termőhelyi és klimatikus viszonyok mellett a fajtatulajdonságok is jelentősen befolyásolják. A fagytűrő fajták termesztésével a tavaszi fagykár mértéke akár 40-50%-kal is csökkenthető.

A hazai fagyvédelemben négy aktív védekezési módszer terjedt el- írja az agrofórum. A füstölés, melyet talán legrégebben alkalmaznak a fagyvédelemben, nem tekinthető korszerű és környezetbarát megoldásnak. Csupán kis területen lehet hatékony és környezetszennyezése is igen jelentős.  Az operatív védekezésnél a leginkább a paraffin gyertyákat, frostbustert, illetve az esőztető fagyvédelmi öntözést alkalmazzák leginkább.

A leghatékonyabb eljárásnak a fagyvédelmi öntözés tekinthető

A fagyvédelmi öntözésre alacsony intenzitású mikro-szórófejeket használnak. Ez víztakarékos módszer, nem okoz vízelöntést még tartós használat esetén sem az ültetvényben, továbbá nem terheli túl az ágakat és a támrendszert sem a képződő jégkéreg.

A gyümölcsfák egyenletes vízborításának érdekében koronaméret és korona kialakítástól függően, akár több magassági szinteken is elhelyezhetünk szórófejeket, de legtöbbször elegendő a korona fölött vagy a fürtzóna fölött egy mikro-szórófej elhelyezése. A víztől a virág hőt von el, a víz így megfagy, a virág pedig életben marad.

Jégbe zárt barackvirág mínusz 5 fokban

Galéria
Fotó: Lacházi Pál

Kísérleti eredmények

A szakemberek négy párhuzamos kísérletet állítottak be, az első kísérletben tizenöt percenként, fél perc időtartamig öntöztük mikro-szórófejjel a fák egész felületét. A második kísérletben tíz percenként szintén fél perc időtartamig történt a vízkijuttatás, a harmadik kísérletben öt percenként, míg a negyedik kísérletben három percenként indítottuk el a mikro-szórófejeket fél perces időtartamokra. A tizenöt percenkénti vízpermetezés eredményeként a hőmérséklet a leghidegebb hajnali időszakban sem csökkent –2 °C alá.

A fagyáshő-felszabadulás, valamint a magasabb hőmérsékletű öntözővíz eredményeképpen a tizenöt percenkénti víz kijuttatás –3 °C-os fagyig 0 °C-on tartja a fák hőmérsékletét. –3 °C alatti hőmérsékletek esetében a percenkénti hőmérsékletcsökkenés olyan intenzív (0,1-0,2 °C közötti), hogy a hőfelszabadulás már nem tudja több percen keresztül 0 °C-on tartani a fák felületének hőmérsékletét.

Címlapfotó: Lacházi Pál

12 tipp a bőségesen termő, önműködő kerthez
Ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat, jó termésre számíthatunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik