Tóparti szerelem ihlette a gyönyörű gesztelyi portát

Gesztelyen él saját kerti tóparti paradicsomában a fiatal házaspár.
Kapcsolódó cikkek

Van egy csodálatos tó Borsod-Abaúj Zemplénben: a Harsányi horgásztó nemcsak a horgászsikereiről híres, a Gesztelyen élő Erdei házaspár legalábbis biztos, hogy nem emiatt gondol rá boldogan évek óta.

Számukra szerelmük születésének a csodálatos színtere volt a hangulatos tó, itt találkoztak először, és azóta is tart a boldog kapcsolat, hisz immáron házastársakként élnek nem is akármilyen körülmények között: egy csodás kertben, gyönyörű tavacska, elbűvölő virágok és örökzöldek ölelésében.

Fotó: Erdei-Nagy Mónika

Ez a hobbim, mániákus vagyok a kertészkedést illetően, családi örökség ez, hisz a 91 éves nagymamán is odavan a virágokért, a kertért. Reggel, felkelés után köszöntöm a virágokat, munka után pedig ide vezet az első utam, gyönyörködöm bennük

– lelkendezik Erdei-Nagy Mónika.

Három éve költözött ide Harsányból a fiatal pár. Már ott is büszke kerttulajdonosok voltak, de Mónika mindenkit megnyugtatott, aki aggodalmaskodott, hogyan tudják otthagyni azt a gyönyörű kertet, hogy ez a mostani hely még sokkal szebb lesz. Így is lett, amiért mindent meg is tett a két fiatal. Saját kezűleg teremtették meg a maguk kis meghitt paradicsomát.

Fotó: Erdei-Nagy Mónika
Fotó: Erdei-Nagy Mónika
Fotó: Erdei-Nagy Mónika
Fotó: Erdei-Nagy Mónika
Fotó: Erdei-Nagy Mónika
Fotó: Erdei-Nagy Mónika

Két éve ilyen a kert, a tóval együtt. Nagy munkájuk van benne: együtt hordták  talicskával a homokot, ástak, ültettek, kapáltak. A fiatalasszony autodidakta módon kitanulta a kertművelés minden csínját-bínját, együtt pedig megvalósították az elképzelt és számukra ideális lakókörnyezetet. Minden egyes küzdelmes perc megtérült, amióta a teraszról csodálhatják munkájuk gyümölcsét.

A kis 9 köbméteres tó a terasz folytatása, a benne élő tíz koi ponty szépen megnőtt egy év alatt, amióta otthonuk lett a tavacska. Szépen áttelelnek benne, hisz 1,4 méteres mélysége ideális feltételeket biztosít nekik, ahogy a vízi növényeknek is. Az élővilág természetes összhangban létezik itt.

A tó és a kert fenntartása nem okoz gondot a szorgos háziasszonynak, hisz mindennél szívesebben tevékenykedik a kertben, sőt, amióta itt laknak, még nyaralni sem járnak, hisz teljesen feltöltődnek otthon.

Órákig elnézelődünk idekint, amikor csak időnk engedi. Nincs hiányérzetünk a nyaralást illetően, hisz mindig más arcát mutatja a kert, olyan, mintha folyamatosan egy csodában élnénk. Olyan környezet ez, ahol imádok lenni, imádok benne gyönyörködni, mi itt egész évben nyaralunk

– áradozik Mónika.

A fiatalasszony csupa tűz és lelkesedés, amikor a kertjükről mesél, minden szaván érződik a szenvedély, a természet és kert iránti szeretet.

Két éve teljesen csupasz volt itt minden elmondása szerint, de ő már akkor látta, hogy fog kinézni, ha elkészül.

Az első perctől ilyennek terveztétek?

Miután összeházasodtunk, mindketten tudtuk, hogy lesz kerti tavunk. Hisz nem véletlenül találkoztunk tóparton, egyfajta sorsszerűség volt ebben is. Mikor elsőként elkészültem a kis csobogóval, és megmutattam Zolinak, ő pedig elpityeregte magát, annyira szépnek találta, és annyira meghatotta a dolog.

Fotó: Erdei-Nagy Mónika

Persze egy kert soha nincs teljesen kész, mindig akad benne tennivaló, de már önmagában a bővítése, szépítgetése is hatalmas örömforrás. Én vagyok az ötletgyáros és tervező, a férjem, Zoli pedig lelkes kivitelező a nagyobb munkákat illetően, de mindenben szívesen segít – mondja a fiatalasszony.

Fotó: Erdei-Nagy Mónika

Egyfajta adottság ez. Mindig pontosan látom, amit elképzelek, így megtervezni sem nehéz. Együtt pedig mindent megcsinálunk a férjemmel. De gyakran betérek a kertészetbe hazafelé jövet, mindig veszek ezt-azt, egy-egy új növényt, virágot.

Fotó: Erdei-Nagy Mónika
Fotó: Erdei-Nagy Mónika
Fotó: Erdei-Nagy Mónika
Fotó: Erdei-Nagy Mónika
Fotó: Erdei-Nagy Mónika

Van kedvenced?

Örökzöld-mániás vagyok, vannak spirál tujáim is, ez most nagy divat, de én magam vágtam-nyírtam formára őket, így nem került olyan sokba. Költséges szenvedély a kert, de melyik nem? És az ebbe fektetett pénz és energia százszorosan megtérül. Virágok közül az évelőket szeretem, de idén például beleszerettem a begóniába, az van mindenütt, a teraszon is. Az előző házunkban muskátli csüngött mindenhonnan.

Fotó: Erdei-Nagy Mónika

Mi a helyzet a szúnyogokkal?

Vannak, de egyáltalán nincs több, mint bárhol máshol. Sosem zavartak minket, pedig a terasz a tóra nyílik. Vannak benne gyönyörű tavi rózsák, háromszínűek, de mindig veszek bele még valamit. Nagyon jól működik ez a mini ökoszisztéma itt.

Kiemelt kép: Erdei-Nagy Mónika

Édenkertet varázsolt udvarára egy fiatal házaspár Zentán
Ebben a környezetben feltölthető az örömtank.