Kertünk-Portánk

Rekordot döntött a vöröshagyma ára

A dupláját is fizethetjük érte a tavalyi árhoz képest.

A mezőgazdasági termelői árak tekintetében az idei rekor­der alighanem a vörös­hagyma: majdnem dupla pénzt kérnek érte a piacon a tavalyi árához képest, írja a Magyar Mezőgazdaság.

Az utóbbi hetekben az itthoni termény megjelenésével olcsóbb lett ugyan a hagyma, de a korábbi évekhez képest a jövőben magasabb tartományban mozognak majd az árak.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az éves fogyasztásnak jelenleg csak mintegy 50–60 százalékát lehetséges a hazai termésből ellátni.

Fotó: Pixabay

Akik rendszeresen járják a zöldség-gyümölcs piacokat, szembesülhetnek az árak emelkedésével. A drágulás minden terményre jellemző, a tendenciát a bőségesebb hozamok sem tudják megfordítani.

A termesztési költségek ugyanis jelentősen megemelkedtek, döntően ez utóbbi tényező szabja meg, mit mennyiért adnak a piacokon. Emellett más tényezők, kereslet-kínálat, kereskedelmi számítások is befolyásolják a terménypiaci árak alakulását.

A hagymaágazat nem is erőlteti a bővülést, mivel a nagy hagymatermesztők – a lengyelek, osztrákok, németek, hollandok – terményeivel való versenyben folyamatosan alulmaradnak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei is azon az állásponton vannak, hogy használjuk ki a honi tartalékokat. Ezért 2017-ben úgynevezett hagyma-munkacsoportot hoztak létre a termelés hatékonyabbá tétele érdekében, és a piacszervezés elősegítésére.

Ennek jegyében szorgalmazzák, hogy amikor van magyar áru a piacon, a kereskedők csakis azt forgalmazzák. Természetesen a hazai hagyma akkor tud majd igazán ellenállni az importnak, ha minőségben és tartósságban is az élvonalba kerül.

Túl sok gabonafélét és kevés zöldséget és gyümölcsöt termesztünk
Visszafordíthatatlan károkat okozhat a környezetünkben.

Kiemelt kép: Pixabay

Olvasói sztorik