Kertünk-Portánk

Levendulába öltöznek Széphalom kertjei

Kazinczy Ferenc 1759. október 27-én született – bár nem Széphalmon -, de a község jövője teljesen másképp alakult volna, ha a nyelvújító nem itt tartózkodva reformálja meg a magyar nyelvet. Az egykori Kisbányácska névre hallgató birtok a nyelvész-irodalmártól kapta új nevét, és általa vált az irodalmi élet központjává hajdanán.

Fotó: Raczkocki Gergely
"Van egy álmom! Az, hogy Széphalom újra fontos pont legyen a térképen "
Meg kell találni azt, amiben unikum egy-egy kisközség.

Széphalom: egy dombocska, egy kis halom, ahonnan szép kilátás nyílik, csodálatos panoráma tárul elénk a Hegyközi és Zempléni hegyekre, völgyekre.

Október 27-én, Kazinczy Ferenc születésének 260. évfordulója apropóján döntött úgy a széphalmi születésű testvérpár, Raczkocki Marietta és Raczkocki Gergely, hogy az egész községből csodás levendulakertet varázsol, ezért 260 tő levendulát osztottak szét a község 130 házában.

A költő nagyon szerette a virágokat, a növényeket, csodás angolkertet álmodott meg anno a széphalmi birtokára, amit aztán már nem tudott a maga teljes pompájában megvalósítani.

A Széphalom-Pannonhalma analógiája is megihlette a testvérpárt, így kigondolták, hogy a Dunántúl csodás levendulamezőjét idecsempészik Kazinczy egykori kedvenc kis birtokára, Széphalomra, hogy a település is felkerüljön hazánk levendulatérképére.

A két fiatal egy-egy díszes csomagocskát állított össze 2 levendulatővel, és kiakasztották azokat 130 családi ház kerítésére vagy ajtajára.

Néha a kevés is több, ha azt őszinte szeretettel adjuk. A széphalmi kertek eddig is csodaszépek voltak, mert az ott élők nagyon szeretik a virágokat. Itt megfelelő kezekbe kerülnek a kétéves palánták, jövőre pedig lila köntösbe öltöztetik a község kertjeit.

– mondta el az ötletgazda Raczkocki Gergely.

A községben közel 190 családi ház van, ezzel a kedves gesztussal pedig Széphalom lesz az egyik “leglevendulásabb” település, eleget téve a nevét illető kimondatlan elvárásnak is.

Kiemelt kép: Pixabay

Gönc a Zempléni-hegység kicsiny, de ragyogó ékköve
Ha itt járunk, ne csak a barackpálinkát kóstoljuk meg, de kiránduljunk egyet a környéken, és fedezzük fel a műemlékkincseket is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik