Kertünk-Portánk

10 érdekesség doromboló kedvenceinkről

Hol barátságos, hol megközelíthetetlen, dorombol aztán meg fúj, és mindig azt csinálja, amit ő akar.

Úgy gondolod a macska egy ravasz és roppant bonyolult, szeszélyes lény? Nos… azt hiszem, jól gondolod. Nincs még egy állat, amely ennyi arcát tudná mutatni. Hol barátságos, hol megközelíthetetlen, dorombol aztán meg fúj, és mindig, de tényleg mindig azt csinálja, amit ő akar, de mégis imádjuk!

De vajon mindent tudunk róla?

A Bestlife.com segítségével most összegyűjtöttünk 10 nem annyira közismert, ám annál érdekesebb tényt öntörvényű kedvencünkről.

Fotó: Pixabay.com

A macskáknak több mint 20 izma van, amelyek a fül irányítását végzik

A macskáknak olyan kiváló a hallása, hogy a legkisebb zörejt is meghallják. Ebben az is szerepet játszik, hogy  több mint 20 izom van, amelyek a fülük külső részét irányítja. A macska emellett pontosabban kitalálhatja a hang forrását, amikor nem mozog. Ez megmagyarázza, miért áll meg hirtelen mozdulatlanul, miközben fülel. Emellett érdekes tény, hogy a cicák a füleiket külön-külön is tudják mozgatni, méghozzá akár 180 fokban.

A macskák életük 70% -át alusszák át

A házi macskák többnyire négy dolgot tesznek: alszanak, esznek, futnak vagy játszanak. Kiderült, hogy az alvás több időt vesz igénybe, mint a másik három tevékenység együttesen.

A macskák nem szeretik az édességet, csokit pedig nem is ehetnek

A macskákat csak a hús érdekli, és nem érdekli őket sem a cukor, sem a fűszerek, maguktól nem is igen keresik ezeket az ételeket. Ízérzékelésükből hiányzik az édes íz, ám ha a gazda rászoktatja a kedvencet, a cica megeszi az édességet. Kevesen tudják, de a csokoládé tiltólistás a cicáknak, mert fogyasztása szívleálláshoz vezethet náluk.

A dorombolás az öngyógyulás jele

A cicák dorombolását az emberek általában az elégedettség jeleként fordítják le, de a jelentése ennél sokkal összetettebb is lehet. Nem minden dorombolás kapcsolódik az örömhöz – bizonyos esetekben fájdalmat vagy idegességet tükröz. Egyes szakértők úgy vélik, a dorombolás annak a jele, hogy erősödnek az izmok és a csontok.

A macskák gyakran laktóz-intoleránsak

Annak ellenére, hogy a legtöbb macska imádja a tejet, ez nem azt jelenti, hogy a tej szereti őket. A macskáknak nehézségeik vannak a laktóz emésztésével, ami felboríthatja a gyomor működését és hasmenést, hányást okozhat, sőt ételallergiához vezethet.

Fotó: Pixabay.com

A macskák állítólag több mint 100 különféle hangot adnak

Itt van a sziszegés, fújás, prüszkölés, puffogás, dorombolás, nyávogás – és ezeknek természetesen számtalan variációja. Összehasonlításképpen: a kutyák mindössze 10 féle hangot adnak. A számtalan hang mellett a macskák testbeszéd, harapás, illatjelek és kölcsönhatások révén is képesek kommunikálni, sőt manipulálnak is a nyávogásukkal, sírósabban, gyerekesebben nyávognak, ha ételt kuncsorognak.

A macskák és az emberek agya hasonló érzelmi központokkal rendelkezik

Több közös van a macskád és közted, mint azt gondolnád. Az ember és a macska agya is szürke- és fehérállományból áll. A macskák hajlamosak ugyanúgy gondolkodni, mint az emberek, és hasonlóan hozzánk, hosszú és rövid távú memóriájuk is van.

A macska talpa izzad

A kutyákhoz hasonlóan az izzadásért felelős mirigyek csak a macskák mancsán találhatók meg. Ezért találni a forró nyári napokban nedves tappancsnyomokat itt-ott. Persze a nagy melegben a cicák igyekeznek nem sétafikálni, inkább hűvös helyet keresnek, hogy kedvenc tevékenységüknek hódolva sziesztázzanak egyet.

A macska orra olyan egyedi, mint az emberek ujjlenyomata

A macskák orra, annak barázdái egyedi mintázatúak – pontosan úgy, mint az emberek ujjlenyomata.

A rutin változásai miatt a macskák képesek megbetegedni

Amikor a macskák szokatlan eseményt tapasztalnak, például az etetés máskor van, mint a megszokott, megváltozik a lakhely vagy a gazda, betegségek kezdenek jelentkezni náluk. Hányhatnak , de az is előfordulht, hogy nem esznek. A macskák szeretik a fix napi rutint, és bármilyen zavar letargiához és szokatlan viselkedéshez vezethet náluk.

Fotó: Pixabay.com

Kiemelt kép: Pixabay.com

Sicc! Így tartsd távol a szomszéd macskáját
Mit tehetünk, ha a szomszéd macskája a kertben matat, a lábtörlőre piszkít, a kerti székben alszik?
Olvasói sztorik