Kertünk-Portánk

Ilyen meseszép portákat találtunk 2019-ben Magyarországon

Az ország minden pontján találtunk csodaszép házakat, amelyekben egy közös mindenképp van: igazi otthon valamennyi.

Szeretünk házakat bemutatni. Szeretjük megmutatni hol vannak, kik a lakói, hogyan kapnak új külsőt, esetleg hogyan adnak varázslatot a bennük élőknek. Szeretjük a történetüket, azt, hogy hogyan lesz a házból otthon.

Engedjétek meg, hogy 2018-as válogatásunk után idén is egy csokorban megmutassuk nektek, milyen csodaszép házakról írtunk ebben az évben – a teljesség igénye nélkül.

A Sokszínű Vidék 2019-es válogatása

A porta egésze nem a tárgyak sokasága, hanem a velünk együtt élő, lélegző kis világ, írtuk az Oroszlányban található házról, amiről egyértelműen elmondható, hogy igazi otthon. Kívül-belül átlengi a harmónia, és a szeretet. A tulajdonosai 10 éve választották, azóta pedig a ház asszonya, Andrea, akihez a lakberendezést, a dekorálás, a bútorfestés és a kertészkedés is közel áll, mind a házat, mind pedig az azt körülvevő kertet igazi kis paradicsommá varázsolta.

Földi paradicsom a fiatal házaspár bájos otthona
A porta egésze nem a tárgyak sokasága, hanem a velünk együtt élő, lélegző kis világ,

A Somogy megyei Böhönyénél áll egy álomszép kert és ház, ami szinte teljes egészében a tulajdonosok, Zoltán és Mária keze munkáját dicséri. A 2500 négyszögöles telket 1993-ban vásárolta meg a házaspár, akik  ekkor döntöttek úgy, hogy a város zaját felcserélik a falu csendjére. Miután lebontották a telken lévő első házat, 2000-ben felépítették az elképzeléseik szerinti, régi stílusú tornácos, mégis környezetbarát újat, álmaik házát.

Földi paradicsomot teremtett magának az ifjú házaspár Böhönyén
Kilencezer négyzetméternyi boldogság a házaspár jutalma a kis zsákfaluban.

Csacsiországot Tokaj-Hegyalján találja, aki keresi. Itt teremtett magának külön kis életet a 100 éves házban Mariann. Először belső átalakítások történtek, a benti munkálatok után pedig a homlokzat és a külső rész következett. Műterem, állatok -kutyák, bárányok, csacsik és tyúkok – és a szabadság életérzése mind hozzátartoznak a bámulatos portához, ahová jó megérkezni.

Csacsiország olyan menedék, ahol teljesen más a világ
Egy hely, ahol igazán fel lehet töltődni, mikor a legjobban szükség van rá.

A Pest megyei Pándon élő Gáspár János vályogfal-építő mester munkáiról máskor is írtunk. Ebben az évben is találtunk házat, mely az ő keze munkáját dicséri. A Balaton-felvidéken készült újépítésű vályogház illeszkedik a Balaton-felvidék stílusához. A fala 60 centiméter széles rakott sárfal, kívül-belül agyagtapasztás és hagyományos mészfesték van rajta. A ház érdekessége, hogy a betonalapon és a kéményeken kívül csak természetes anyagot tartalmaz.

Rakott sárfalból épült gyönyörű vályogház a Balaton-felvidéken
Igazán élhető és egészséges otthon, ahova az ember szívesen hazamegy.

Kriszta és férje túl egy-egy váláson és egy lakótelepi albérleten döntöttek úgy, hogy családi házat vásárolnak. Egy kisvárosban éltek, de az ottani árak miatt inkább a környező falvakban kezdtek nézelődni. Pár kilométerrel távolabb találtak rá arra a házra, ami megtetszett nekik, amiben meglátták a lehetőséget. Nevet is kapott: ,,Miházunknak” hívják. A ház ura igazi ezermester, aki mindent megold, lehetőség szerint otthon fellelhető anyagokból, a ház asszonya pedig a kreatív vezető és a ,,fekete öves culáger” között ingadozik saját bevallása szerint. Az eredmény pedig: lenyűgöző.

Saját kezűleg újították fel a ,,Miházunkat"
2014 novemberében 3,5 hónapot adtak maguknak a beltér felújítására, 2015 február végén be is költöztek.

Romantikus kis településen találta meg álmai házát Bergendi Róbert, aki állítja, a 250 éves háznak leírhatatlan az ereje, egyszerűen mindenkit elvarázsol. A zugutcában álló téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetővel fedett épület népi műemlék, a falu egyik legöregebb háza, az 1800-as évekből származó nyílászárókkal. A XIX. század második felében építettek az egylégterű alaphoz, a tiszta szobához egy másik szobát, és ekkor is újították fel. Tornácának jellegzetesen vaskos, alul szélesedő oszlopai vannak. A házban bent nincs fürdőszoba, a vizet sem lehet bevezetni, épp ezért külön erre a célra egy autentikus melléképületet is épült.

Különleges varázsa van a 250 éves tiszasasi tornácos parasztháznak
A férfi, aki itt találta meg a vidéki élet nyújtotta harmóniában a maga boldogságát.

Andrea és László egy séta alkalmával pillantották meg mostani otthonukat, az 1940-es években épült mendei házat. Első látásra szerelem volt, de mivel az ingatlant lakták, a szerelem plátói maradt. Egy év múlva, 2009-ben azonban végre meghirdették, s ők azóta csinosítják, formálják, szeretgetik a vályogházat, amely minden modern dologgal felszerelt, mégis idézi nagyanyáink korát.

Kispesti panelből a szerelemházba: tíz éve csinosítgatja otthonát a mendei házaspár
Hiába a sok munka, sosem bánták meg, hogy otthagyták a budapesti panelt.

Gyönyörű, tornácos parasztház áll az erdő kellős közepén Paks közelében. A betonúttól két és fél kilométerre, a természet lágy ölén épült néhány éve a „kuckó” – ahogy tulajdonosai becézik -, megbújva a hétköznapok rohanó világától. Zsolt és párja, Szilvia húsz éve álmodták meg a régi falusi világot idéző házikót, melyhez a számukra ideális telket 2013-ban vették meg. 2015-ben kezdték el az építkezést, 2017. szeptemberében pedig először hajtották álomra a fejüket a házban, amit, bár már másfél éve benne élnek, a mai napig formálnak, csinosítanak.

Maguk préselte téglából építették meg álmaik házát
A háromezer négyzetméteres telket a megvásárláskor burjánzó akácos terítette be.

2000-ben talált rá, és vette meg Dunaremete legrégebbi házát a Dicsöfi házaspár. A ház nádtetős, tornácos, és még tisztaszobája is van. A ház ügyes kezű ura rengeteg mindent maga csinált a házon, s most is szívesen elvégez bármilyen munkát amikor szükséges. A dekoráció mindig igazodik az évszakhoz, a galériás házban pedig egy igazi búboskemence gondoskodik arról, hogy igazi mesés hangulatú otthon legyen. Igazán olyan ház, ahová az ember nyaralni is szívesen elmenne, hisz kívül-belül megkapó.

Balzsam a léleknek a Szigetköz meseszép parasztháza
A dunaremetei házaspár büszkesége a csodaszép porta.

Saját kezűleg építi különleges hobbitházát Jákon Kovács Gábor. A villanytól a szennyvízig mindent ő szerelt be, minden téglát ő falazott. Nincs semmi műanyag, kizárólag természetes anyagok. A falába, a téglák közé szalmabálát tett, egyenes falak nincsenek, mert Gábor azt nem szereti. Nagyon kevés követ, üveget épített be, alsó vízszigetelése pedig gumialapú. Bár az udvar még nincs kész, van kétszintű tó, vízköpővel és kis vízeséssel. Szerinte még körülbelül 5-6 évre van szükség ahhoz, hogy meglegyen, amit megálmodott, de amit eddig megcsinált, már most is egyedi és bámulatos.

Saját kezűleg építi zöldtetős hobbitházát a csodabogár mester Jákon
Egyre többen zarándokolnak el a Jákon épülő különleges birtokra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik