Kertünk-Portánk

Imádnivalóan gyengéd kutyafajták, akik valódi családtagnak számítanak

Mindegyikük imádnivaló, és ők is szeretik az ember közelségét.

Természetesen minden kutyás gazdi meg van róla győződve, hogy övé a leggyengédebb, legszerethetőbb és legcukibb kutya, legyen szó bármilyen fajtáról. Igazából egyikük sem téved. A kutyák nagyszerű társak, ha tévézésről van szó, szívesen bújnak az ölünkbe, és szunyókálnak egyet velünk egy ráérős délutánon, írja a Southern Living.

Persze, vannak olyan ebek, amelyek különösen szeretnek az embereken lógni. Jól tudjuk, hogy minden kutyafajtának megvan a maga erőssége, valamelyikkel kocogni vagy vadászni jó, de akadnak olyanok, amelyek méretüktől függetlenül igazi bújós ölebek. A teljesség igénye nélkül gyűjtöttünk össze most közülük néhányat.

Íme hat különösen emberbarát, imádnivaló és gyengéd kutyafajta

1. Francia bulldog

Édesek, rendkívül tanulékonyak, és szelíd természetükről ismertek. Hűek és megbízhatóak, a kistermetű francia bulldogok emberközpontúak, és aktívan kérik, kikövetelik az ember figyelmét. Szórakoztató pillantásokat vetnek ránk, vagy épp boldogan szundikálnak az ölünkben. Közismert, hogy horkolnak, de ez is cuki tulajdonságuk.

Fotó: Pixabay

2. Brüsszel majompincs

Ezek a vicces arcú kutyusok hűek, éberek és kíváncsiak, valamint összetett személyiséggel rendelkeznek. Nagyon szeretnek a gazdi közelében lenni, mindenhová követik őt a lakásban, a nappaliba, a konyhába, a fürdőbe, de a közös filmnézést sem vetik meg. Nagy bociszemeikkel pedig bármire ráveszik a gazdit.

Fotó: Flickr/stabbyappleton

3. Labrador retriever

Amerika első számú kedvence, nagyon okos és könnyen tanítható kutyafajta. Megbízható, mindig az ember rendelkezésére áll, ezért kiváló munkakutya is, legyen szó vakvezetésről vagy bármilyen más feladatról. Terepen és otthon egyaránt kiváló társ, és bármit megtesz a gazdiért, különösen, ha néhány finom falattal meg is jutalmazza  őt érte.

Fotó: Pixabay

4. Csivava

Ezek az apró kutyusok hatalmas személyiséggel bírnak, kis testük dacára. Kiváló társak azok számára, akik nem bánnak egy kis pimaszságot. A csivavák  egy emberhez kötődnek, és jól érzik magukat idős emberek között. Aki felületesen ismeri és első megérzései alapján ítéli meg ezt a kutyafajtát, azt hiszi, hogy egy törékeny, visszahúzódó, csendes, szerény kis állatka, de a valóságban igen harcias, a méreténél jóval nagyobb állatokat is megtámad, kis termete ellenére tehát határozott nevelést igényel. Méretének megfelelően gyors és játékos.

Fotó: Flickr/Jose Ibarra

5. Bichon frisé

Ezek az imádnivaló, fehér bolyhos golyócskák kiváló társak, igazi komédiások, tele energiával. Hihetetlenül szerethetőek, akár fürge játszópajtást keresünk, akár csak egy kutyust, akivel megoszthatjuk a párnánkat. Érdekesség, hogy a régi korokban a bichon pelyhes bundája miatt ténylegesen ágymelegítőként vagy kispárnaként is szolgálhatott gazdájának, aminek sokszor tragikus következménye lett: megfulladt a cuki kutyus.

Fotó: Flickr/Lock62

6. Golden retriever

Igazi aranyszívű, családi kutyák: bolondosak, ennivalók és mindig boldogok. Végtelenül barátságosak és nagyon türelmesek a gyerekekkel és más háziállatokkal szemben is. Mindig örülnek, ha csavaroghatnak kicsit a családtagokkal.

Fotó: Flickr/Marta Pereira

A golden retriever az egész család számára ideális fajta. Elhancúrozik a gyerekekkel, de élvezi, ha alkalmanként vadászni mehet a gazdival. Megbízható, és akkor a legboldogabb, ha szeretett családja körében élhet.

Kiemelt kép: Fotó: Flickr/Marta Pereira

Vajon felismered a kedvelt kutyafajtákat? Teszteld tudásod!
Aki a kutyákat szereti, rossz ember nem lehet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik