Kertünk-Portánk

250 fajta nőszirom illatozik a nagykörűi virágkertész birtokán

Miheller Balázs gyűjteménye ritkaságnak számít az országban.

Sokan mondják azt, hogy valósággal a gyönyörök kertje Nagykörűben Miheller Balázsé. A hobbikertész portájának utcai kerítésénél kisebb csoda tárul a járókelők szeme elé: íriszek színkavalkádja ejti ámulatba a nézelődőt.

Nagykörű elsősorban cseresznyéskertjéről, ahogy mondják: az ország cseresznyéskertjéről ismert, ám Grosz Tamás édenkertje sem ismeretlen a különleges zöldségek és gyümölcsök kedvelőinek körében. Hozzájuk társul Miheller Balázs kertje, melyet a nőszirmok pompája és sokszínűsége tesz igazi ritkasággá, és amely mögött a férfi kert iránti alázata és sok munkája húzódik meg.

Amit a virágról tudni érdemes

A nőszirom vagy írisz 200-300 faj összefoglaló neve. Tudományos nevét a szivárvány görög nevéről kapta, az ide tartozó virágok sokféle színváltozatára utalva. A köznyelvben az írisz – a szem szivárványhártyája mellett – a nemzetségen kívül néhány más, a nősziromféléken belül közel álló nemzetség növényeire is utalhat.

A hobbikertész egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik. 250 fajta írisz – köztük számos ritka különlegesség –  díszeleg a kertjében, sőt Nagykörű szinte minden portáján. Miheller Balázs sok helybelit ajándékozott meg a színes virágcsodákkal, mert számára az ajándékozás is öröm.

Tartása, nevelése, szaporítása

Az írisz évelő növény, napos helyet igényel. Szárazságtűrése a kaktusszal vetekszik. Virágzása májusban van. Vágott virágnak kitűnő, azonban szobába nem szabad bevinni, mert az illata nagyon erős. A növény rizsmákról szaporítható ősszel. Az íriszek teljesen télállóak.

Miheller Balázs régóta gyűjti e csodálatos virág fajtáit: a piacokon tűnt fel neki a nőszirom sokszínűsége, ezért felvette a kapcsolatot több magyarországi gyűjtővel és az évek során sikerült létrehoznia a mai kollekciót.

Íme néhány virágzó nőszirom Nagykörűből

Galéria

Kiemelt kép: Grosz Tamás

Kinyílottak az apró nőszirom első virágai
Ismét virágzik a köröstetétleni pusztákon a védett növény.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik