Kertünk-Portánk

Termesszék velem: okra

Nevezik bámiának és gombónak is.

Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész különleges növényeivel és azok receptjeivel többször megismertette olvasóinkat. A szakember ezúttal távoli országok hazánkban is termeszthető növényét, az okrát mutatja be.

Nem egyszerű itthon megtermelni, ráadásul hálátlan növény, bár a kertbe ültetve szép virágokat hoz, akár dísznövényként is megállja a helyét.

Nevezik bámiának és gombónak is. Ez a mályvafélék családjába tartozó növény az arabok kedvence, de fogyasztják Brazília szerte is. Igazi szubtrópusi növény.

Az okra termése halványzöld színű toktermés, mely hasonlít a paprikához. Gyökere karógyökér, mely mélyen lent van a talajban, oldalgyökereket alig hoz. Ha véletlenül elkapáljuk, búcsút mondhatunk neki. Magassága 40-120 centi, de magasabbra is megnőhet.

Termesszék velem: zamatos turbolya
Mutatunk hozzá egy receptet is, a turbolyás sárgarépa levesét.

Termesztése

Május végén kell az előzőleg beáztatott magját ültetni, amikor már biztos, hogy a talaj hőmérséklete elérte a 15, a levegőé pedig a 20 fokot. Alacsonyabb hőmérsékleten nem csírázik. Azért szükséges legalább 24 órára beáztatni, mert a mag külső héja nehezen reped meg, így a csirázását meg tudjuk a vízzel gyorsítani. Fény és vízigényes.

Palántázni nem lehet. Így is ki van téve az időjárásnak, mert ha az éjszakai hőmérséklet lecsökken 15 fok alá, akkor hetekre visszaveti a fejlődésben. Ha mégis megfázik, újra kell vetni.

A közvetlen hideg kútvíz is árt neki, mert lehűti a talajt, és növekedésében nagyon visszavetheti. A vetési távolág 5×50 centiméter. Természetesen később egyelni kell 10 centire.

A talajt ajánlatos mulcsozni, hogy a víz ne tudjon a talajból elpárologni. Középkötött, jó vízgazdálkodású, könnyen melegedő vályogtalajon díszlik a legjobban. Sem az erősen kötött hideg, sem a laza, homokos száraz talajt nem szereti. Korábban nem volt kártevője, az utóbbi években viszont egy lárva támadja a magra érő szemeket. Nem lehet ellene védekezni, ezért ha meglátjuk, le kell törni a sérült termést.

Szedése a virág elnyílása utáni 4-5 nappal ajánlott. Csak zsenge termését érdemes szedni, mert idősebb példányai rostosak. Tárolni csak rövid ideig lehet.

Recept

Kétféleképpen is tartósíthatjuk, a hűtőszekrényt nem kedveli! Íze aromája oly finom, hogy mindenképp meg kell őrizni télire, amikor kevesebb zöldséggel dolgozhatunk. A savanyításon kívül paradicsommal párolva tehetjük el, hogy felbontása után egy fokhagyma gerezddel javítva, azonnal készételhez jussunk. Mindkét változatban különlegesen finom.

Az okra termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Fotók: Grosz Tamás

Termesszék velem: pettyegetett tüdőfű
Teája hatásos légzőszervi megbetegedések ellen.
Olvasói sztorik