Kertünk-Portánk

Így harcol Borbás Marcsi a csupasz spanyol csigák ellen

wikimedia commons
wikimedia commons
Két hét alatt kétezer darabot szedett össze a kertjében.

Borbás Marcsi a Gasztroangyal televíziós műsorban lopta be magát véglegesen az ország szívébe, amikor országjárása során megismertette a nézőkkel a magyar gasztronómia különlegességeit.

Kapcsolódó
Rangos díjat kapott Borbás Marcsi
Ezúttal a Hungarikum Bizottság ismerte el a műsorvezető munkáját.

A népszerű műsorvezető 2020 márciusában úgy döntött, hogy az Őrségbe költözik, és a kertészkedésben is kipróbálja magát. Azóta weboldalán rendszeresen beszámol mindennapjairól, kerti praktikáiról.

Az Őrségben sajnos rengeteg a kártevő, de azok közül is idén a legveszélyesebb a spanyol csiga

– írta a napokban közzétett videó felvezetőjeként a Gasztroangyal.

Közismert, hogy a spanyol csiga évek óta a kertek egyik legkártékonyabb ellensége. Rendkívül gyorsan szaporodik, s mivel hímnős, az egyedek saját magukat termékenyítik meg és egy szezon alatt tojások százait rakják le.

Borbás Marcsi elmondta, hogy

a spanyol csiga nemcsak a konyhakertjét ette meg, hanem a virágait is előszeretettel rágta meg. Két hét alatt 2 ezer darabot szedett össze, a csúcs egy nap alatt négyszáz volt.

A videóban kitér azokra a technikákra, melyek a csúszómászók elleni védekezésre ajánlanak, ám azok nem jelentenek végleges megoldást a károkozók felszámolására.

  • Ilyen a kávézacc, melyen simán átmegy a spanyol csiga, vagy éppen a kiszórt hamu, amin áthaladva kiszáradhat az állat. Sokan a kiszórt konyhasóra esküsznek, ám az a talajt is károsítja.
  • Sokan esküsznek a sörcsapdákra, a sör szaga ugyanis vonzza ezeket az állatokat, s ha belepottyannak a földbe helyezett sörös tálkába, megfulladnak.
  • Mivel a spanyol csigák este és hajnalban szorgoskodnak, ilyenkor össze is lehet szedni azokat.

Szinte mindegyiket kipróbáltam, de így is nagy kár keletkezett a kertünkben. Éjszakánként, hajnalban is szedtem a csigákat, sőt esős napokon – amikor bátrabban előmerészkednek – is vadásztam rájuk, mindhiába

– említette Borbás Marcsi, aki rátalált egy olyan szerre, mellyel nagy hatékonysággal irthatók a spanyol csigák.

Ez a szer a fonalféreg.

A kereskedelemben kapható fonalférget – mivel élőlény – hűtőben kell tárolni. Ez csak a csigát öli meg, ha akár madár vagy sün elfogyasztja az állatot, annak nem lesz semmi baja.

A fonalférget a használati utasításnak megfelelően vízbe kell tenni, majd összekeverve kilocsolni a kert hűvös, árnyékos helyeire. Ezt a területet sörrel is le kell önteni, mert a szagára mennek oda a csigák. A belocsolt részt deszkával, vagy ládával a tetején fekete fóliával le kell takarni

– hangzott el a videóban.

A csigák a férget behurcolják a fészekbe, így az utódok is elpusztulnak attól.

További részletek a videóban IDE KATTINTVA tekinthetők meg.

Kapcsolódó
Használati útmutató indiai futókacsához – Reszkessetek, meztelencsigák!
Mókásan mozgatják a hátsójukat, amikor találnak valamit. Mintha csóválnák örömükben a farkukat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik