Kertünk-Portánk

Egykori kárpátaljai parasztház lett az év tájháza

Első alkalommal nyerte el „Az Év Tájháza” díjat határon túli tájház.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2021. október 7-8. között Budaörsön tartotta XVIII. Országos szakmai konferenciáját és találkozóját.

Kapcsolódó
Régi idők kincseit őrzik a múltidéző tájházak
1962-ben nyíltak meg az elsők a megyei múzeumok támogatásával.

“Összetartozunk – A nemzetiségek és a népességcsere megjelenítési formái a tájházakban” címmel rendezett konferencia tematikáját a házigazda település, Budaörs múltjához, jelenéhez igazította a tájházszövetség.

A konferencia napján, október 8-án került sor „Az Év Tájháza” díj átadására, melyet 2021-ben a Nagyberegi Tájház érdemelt ki. Az elismerést dr. Bereczki Ibolya elnöktől, Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnöktől, valamint Mucsi Gézától, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága munkatársától vehették át a díjazottak.

A kárpátaljai tájház kiemelkedő szerepet játszik a térség kulturális életében, az „élő tájház” nagyszerű példája. Elismerésük összefoglalása a tájház vendégkönyvéből való, amely kiváló munkájukat tükrözi:

A hagyományaink emlékeztetnek rá, hogy kik vagyunk.

A Nagyberegi Tájházat 2013. február 15-én avatták fel

Az épület egy 1898-ban épült tipikus nagyberegi módos parasztház. Eredetileg háromosztatú volt, majd hozzáépítettek egy negyedik helyiséget is. Így alakult ki a későbbi első ház–konyha–hátsó ház–kamra beosztás.

Fenntartója a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, programjait a Pro Cultura Subcarpathica szervezi. A tájház és a hozzá tartozó gazdasági épületek megfelelő helyszínt biztosítanak a programok lebonyolításához, legyen szó akár táncházról, kézműves foglalkozásról, népi játékról vagy hagyományos kenyérsütésről.

A beregi szőttes készítése kihagyhatatlan a tájház foglalkozásai közül, ennek megfelelően a kamra szövőházként funkcionál. A vászonkészítésre és a fonásra szánt alkalmakon a technikák elsajátítása mellett fontos szerep jut a közösségépítésnek és a tapasztalatcserének.

A tájház sokszínű tevékenységének kiváló példája, hogy az elmúlt év során nagy sikerrel tartottak múzeumpedagógiai foglalkozásokat ukrán és orosz anyanyelvű diákoknak. Erről egy publikáció is készült „A néprajzi ismeretek átadásának lehetőségei a magyar, mint idegen nyelv órákon a Nagyberegi Tájház múzeumpedagógiai foglalkozásainak példáján” címmel.

A budaörsi rendezvényen került sor a tavasszal a pandémia miatt virtuálisan kihirdetett Év Tájházvezetője 2021 díj személyes átadására, melyet a biharkeresztesi Csicsóka Tájház tulajdonosai vettek át.

Kapcsolódó
Életet vitt az öreg bihari portába a hagyományőrző család
A Csicsóka Tájház gazdái nyerték el 2021-ben az Év Tájházvezetője címet.
Olvasói sztorik