Pixabay.com
Kertünk-Portánk

Így ültessük ki a kertbe a gyökeres karácsonyfát

Fagymentes napokon a legcélszerűbb a kiültetéssel próbálkozni.

Azok, akik nem szeretik a műfenyőt, vágott vagy gyökeres fenyőt választanak az ünnepekre. Ez utóbbit leginkább azok részesítik előnyben, akik az ünnepek elmúltával nem szeretnék a fájukat a kuka mellé tenni, hanem szívesen kiültetnék a kertjükbe.

A gyökeres karácsonyfákat a leszedés után fagymentes napokon ki lehet ültetni, de ha még fagy, a talajt akkor is elő lehet készíteni az ültetéshez, írja a balintgazda.hu.

Kapcsolódó
Üdítőitalt készítenek a kidobott karácsonyfákból
Egy fenyőfából mintegy tízezer liter üdítő készülhet.

Ha a talaj felszíne fagyott, akkor érdemes a tervezett ültetés előtt három-négy nappal a talajt betakarni 5 centiméter vastag komposztréteggel. Erre kerüljön fólia, ami alatt a talaj felpuhul, áshatóvá lesz. Ha a kiültetés megtörtént, a kiültetett fenyőfácskát öntözzük be bőséges mennyiségű vízzel és az öntözést három-négy naponta ismételjük meg.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az örökzöld fák – köztük a fenyők – télen is vegetálnak, tehát vizet párologtatnak el, így sok vízre van szükségük, amit a mi száraz körülményeink között csak rendszeres és bőséges öntözéssel lehet pótolni.

A kutyatartó kertészeknek sok gondot okoz, hogy az örökzöld bokrok alsó ágai a kutya vizeletének hatására sárgulnak, elpusztulnak , ez ellen csak úgy lehet védekezni, hogy a kutya mozgásterét korlátozzuk, illetve az érzékeny növényeket hálóval vesszük körül.

Kapcsolódó
Varázslatos örökzöld erdő: gyógyhatású fenyőfélék
Fenyőtea, fenyőfürdő, borókabor, fenyőzselé, fenyőméz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!