Kertünk-Portánk

Kerti praktikák, amik garantálják a jó hangulatot

Pixabay/ Jill Weelington
Pixabay/ Jill Weelington
A kert számos olyan dolgot biztosíthat számunkra, ami a jó élethez szükséges.

Az elmúlt két év sokunknak megmutatta, mennyire fontosak lehetnek kertjeink egészségünk és jólétünk szempontjából. Tény, hogy minden korábbinál több ember szenved mentális problémákkal, és ha már olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van kertünk, akkor  máris tehetünk valamit a rossz közérzet ellen. Nem csak  reményt és békét lelhetünk kertjeinkben, hanem szorosabb kapcsolatot alakíthatunk ki a természettel.

A jó közérzet alapja a tudatosan tervezett kert

 Legyen buja, sűrű a növényzet

Ahhoz, hogy egy kertet nyugodt menedékké változtassunk, meg kell szabadulnunk a feszültségeinktől. A buja, sűrű növényzet bensőségesebb hangulatot, nagyobb magánéletet biztosít,  és némi védelmet kölcsönöz a kertünknek.  A biodiverzitásra törekedve meg- és átélhetjük a természet sokszínűségét,  tehát ültessünk sok fát, cserjét, évelő növényt, virágot,  és a szabályos ültetések helyett, teremtsünk organikusabb és természetesebb elrendezést kertünkben.

 Vonzzuk be a gazdag vadvilágot

A változatos ültetés, beleértve az őshonos növényeket is, vonzza a vadon élő állatokat, madarakat. A körülöttünk lévő világgal való összhang rendkívül fontos lelki jólétünk szempontjából,  a méhektől és más rovaroktól zsongó kert, a madárcsicsergés segíti e kapcsolat kialakítását. Ha változatos élőhelyet biztosítunk számukra, akkor megfigyelhetjük őket. Ha egyszerűen csak üldögélünk és nézzük a madarakat vagy a pillangókat, az örömet és kikapcsolódást jelent.

Kerti geze – Magyarországon védett

 Használjunk sok zöldet, és gondosan válasszunk színt

A buja és növényekben gazdag kert nyugtató zöld tónusai szintén pozitív hatással van lelkiállapotunkra. A színek nagyban befolyásolják hangulatunkat, a zöld például az egyik legnyugtatóbb szín. A dús  lombozatú növények segítségével a zöld számos árnyalatát csodálhatjuk, és változatossá tehetjük kertünk látványát, ami örömet okoz a szemnek és megnyugtatja az elmét.

A jó lelki közérzetet támogató kertben óvatosan használjunk más színeket, és gondoljuk át, hogyan kombináljuk a virágos növényeket. Energetizáló, vitalizáló tereket  élénk színekkel teremthetünk, míg nyugodtabbá tehetjük környezetünket, ha korlátozott színpalettával  (például csak fehéret és lilát használva) tervezünk.

 Hozzunk létre egy nyugtató hangzásvilágot

Ne feledjük, nem csak a kert látványa határozza meg egy érzést. A nyugtató hangzáskép létrehozása szintén kulcsfontosságú kell, hogy legyen. Természetesen a kert hangjainak egy részét a növények és a vadon élő állatok adják. A szél hangja,  a zümmögő rovarok és a madárdal mind összeolvadnak, és békés harmóniát teremtenek. Ezen túlmenően a víz hangja is megnyugtató, ezért érdemes megfontolni egy tó, csordogáló patak vagy más vízelem hozzáadását kertünkhöz.

Legyen konyhakertünk, termesszünk gyógynövényeket

A jó mentális állapot a jó fizikai egészségtől is függ, a helyes étkezés, a testmozgás és a jó éjszakai alvás mind létfontosságúak az egészséges elme szempontjából. A kert számos olyan dolgot biztosíthat számunkra, ami a jó élethez szükséges. Az élelmiszerek saját termesztése, valamint a gyógynövények sokféle módon segíthetnek, – mind a termesztés és a gondozás során, mind pedig akkor, amikor a termesztett friss alapanyagokat felhasználjuk.

Árasszuk el kertünket illatokkal

Amikor növényeket választunk a kertbe, az illat nagyon fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni. Különösen gondosan fontoljuk meg azokat az illatos növényeket, amelyeket a kerti pihenőhely környékéhez ültetünk. Ugyanígy tervezzük meg ezen növények elhelyezését az utak mentén, sőt akár még a burkolatok között is.  A jácint, a levendula, a rózsa, az orgona, a jázmin és az aromás fűszernövények széles skálája, mint a kakukkfű, a rozmaring, a citromfű, a menta, mind csodálatos növények, amiknek minden kertben ott a helye.

pixabay

Hozzunk létre tapintható zónákat

Az érintés olyan érzés, amelyre gyakran nem gondolunk sokat a kertben. Pedig a tapintható zónák létrehozásával megbizonyosodhatunk arról, hogy milyen fantasztikus dolog közvetlen kapcsolatba kerülni a a körülöttünk lévő természeti világgal. A füvek, amelyek mellett haladunk az ösvényen, vagy a frissen nyírt pázsit, illatos sétány, ahol cipőnket levetve érezhetjük a földet, vagy  a fakéreg, amelyet megérintünk, esetleg a nyuszifül, ökörfarkkóró, díszfüvek, mohák mind különös élménnyel tölthetnek el.

Kapcsolódó
Valóságos madárparadicsom a kiskunhalasi kert
Nem ritka, amikor egyszerre közel száz madár is jelen van az etetőnél.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik