Kertünk-Portánk

Termesszék velem: batáta, ami kiváló saláta

pixabay
pixabay
Trópusi országokban magas vérnyomásos betegség kezelésére is használják.

Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész időről-időre jelentkezik az általa is termesztett növényekkel kapcsolatos tanácsaival, szaporításuk, nevelésük fortélyaival. Ezúttal az édesburgonyát, népies nevén a batátát mutatja be.

Kapcsolódó
Termesszék velem: orvosi pemetefű
A pemetefüvet évezredeken keresztül, mint kiváló köhögéscsillapítót tartották számon.

A batáta a szulákfélék családjába tartozik, közeli rokona a jól ismert Hajnalkának. Jellemzően egyévesként termesztik – bár évelő –, nagyon melegigényes növény. Több fajtája létezik, ezek a gumók színeiben vagy a levelük alakjában különböznek.

A 25-30 centiméter hosszúságúra is megnövő termés gyakran az egy kilós súlyt is eléri. Virágja tölcséres.

Szaporítása viszonylag könnyű, problémamentes.

Március közepén, hosszú balkonládába ültethetünk egy jókora batátát, úgy, hogy körbe jó 5-8 centiméter föld takarja.

Fontos tudni, hogy csak sötétben csirázik, és meghálálja, ha alulról meleget kap: egy őrlángon fűtő gázkonvektor tökéletes megoldás.

Május közepéig biztosan kicsírázik, ekkor homokos talajba ültessük bakhátszerűen.

A palánták gyorsan növekednek, a növények hajtásai minden esetben nyugatról keletre fejlődnek, még akkor is, amikor árnyékos területre érnek.

grosz tamás

A könnyen melegedő homokos talajt meghálálják, árnyékban viszont nem fejlődnek. Ne öntözzük túl, mert könnyen megrepedhet.

Kiszedésekor a mélyen lenyúló gumói könnyen elpattannak. Sokszor a fő ágtól 30-40 centire is találhatunk méretes gumókat. Ha kiszedtük a földből, ne mossuk meg, elég, ha a nagyja földet leszedjük róla.

Ezt követően 30 fokos helységben 4-5 napig kell pihentetni, hogy a felszedéskor esetleg gumók, illetve a héj parásodása meginduljon. A legegyszerűbb kazánház felső részén, vagy parapet konvektor tetejére rátenni.

Később 18-20 fokon kell tárolni. A legjobb hely egyébként egy félhomályos helység, ugyanis sötétben és világosban is kihajt.

Sokféleképpen használható, a zöldje is ehető. Trópusi országokban magas vérnyomásos betegség kezelésére is használják.

grosz tamás

Batáta saláta recept

  • A batátát megmossuk, feltesszük főni.
  • Majonéz, mustár, só, bors, citromlé, kevés tej, porcukor összedolgozásával mártást készítünk.
  • Vöröshagymát vékony szeletekre vágunk és a mártásba tesszük.
  • A megfőtt és meghámozott batátát karikára vágjuk, beletesszük a mártásba, és jól összekeverjük.

Az édesburgonya termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kapcsolódó
Minden, amit a batátáról tudni kell
Igazi kincs: magas a tápanyagtartalma és vitaminokban is gazdag.
Olvasói sztorik