A Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FuritVeb körképe szerint május elejétől egyre nagyobb mennyiségben kapható a magyar szamóca a boltokban és a piacokon.
A magyar szamóca termelői ára 2000 és 2400 forint körül mozgott április végén, az import tételek esetében pedig 3 euró és 4,5 euró között mozogtak az árak.
A szabadföldi szamóca egyelőre a virágzásnál tart, kell két-három hét, hogy szedni lehessen. A standokon van ellenben a hazai üvegházakban, fóliákban termesztett finomság, mely egyelőre jóval drágább, mint az importból származó gyümölcs, de sokak örömére már kapható.
A görög epret, nagybani áron kilónként 500 forintért veszik, aztán 990 forintért kínálják. A magyar termelők meg 2000 forint alatt nem tudják adni, mert magas a tápoldat, a vegyszerek költsége, sőt, a palánták ára is
– nyilatkozta a szoljon.hu piaci körképében egy termelő.
A portál tudósítása szerint a szolnoki piacon 2000–2600 forint kilónkénti áron kínálták a hazai termést.
A termésmennyiség szempontjából bizakodóak a gazdák. A tavalyival szinte azonos területen szépen fejlődnek a növények, a megszokottnál azonban kevesebb virággal, ami főként az őszi időjárásnak tudható be: kevés volt a napfény és alacsony volt a hőmérséklet.
A teol.hu tudósítása szerint a múlt héten a szekszárdi piacon a legtöbb árus félkilós csomagolásban adta a szamócát, de úgy tűnt, ezt is drágának tartották a vásárlók. A fél kiló ára 1200–1400 forint volt.
A görög epret 1390 forintért, míg a magyart 1990-től 2600 forintért kínálták a hét végén a pécsi piacon
– írta a Bama.
A portál hozzáfűzte: gondolták, hogy az olcsóbbat viszik a vásárlók, de tévedtek. Sokan inkább a magyart választották.