Kertünk-Portánk

Zseniális kerti praktika az öntözőzsák

Az öntözőzsák nem csak abban segít, hogy folyamatosan vízzel látja el a fát, hanem erőssé és ellenállóvá is teszi.

A kerti munkák közül nyáron legfontosabb az öntözés, különösen igaz ez a csapadékhiányos időszakra. A gyümölcsfáknak nagyon sok vízre van szükségük, erre lehet megoldás az öntözőzsák, írta a gyorplusz.hu.

Kapcsolódó
Fárasztó a kerti munka? Ezekkel az eszközökkel élmény marad
A hideg beköszöntével leggyakrabban erőkerülő szerszámok, így a modern ásók, kapák, gereblyék és lombseprűk használata inkább kikapcsolódás, mintsem kínszenvedés.

De mi is az az öntözőzsák? 

Jellemzően az elmúlt 4-5 évben terjedt el – leginkább közterületeken – a tengerentúlról honosított öntözőzsák. Lényege, hogy 50-70, akár 80 liter víz fér el benne, ami egy frissen ültetett gyümölcsfának a heti vízigénye. A hagyományos tányéros öntözésnél egyszerre legfeljebb 20-30 liter vizet tudunk öntözni, ami többnyire szétfolyik, és a tányért is 2-3 alkalom után újra ki kell alakítani.

Ezzel szemben a tömlőzsákot, ha feltöltjük az 6-8 óra alatt csöpögteti ki magából célirányosan a vízmennyiséget, ami nem oldalirányba, hanem lefelé folyik. Így a gyökérzet is arra kényszerül, hogy lefelé nőjjön. Mivel egy fa annál ellenállóbb, minél mélyebben vannak a gyökerei, az öntözőzsák nem csak abban segít, hogy folyamatosan vízzel látja el a fát, de erőssé és ellenállóvá is teszi.

Vékonyabb törzsű fák esetében érdemes karót is használni, hogy a fa törzsének segítsen megtartani a zsák súlyát.

Roppant ideális hétvégi kertekben, ahol csak hetente egy alkalommal van lehetőség öntözni.

Kapcsolódó
Így alapozhatjuk meg a kert egész évi szépségét
Mikor a házigazda márciusban először kimegy a kertbe, fel kell mérnie a teendőket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik