Kertünk-Portánk

Ötletes megoldásokkal naggyá tehetjük a kicsi kertet is

pixabay
pixabay
Egy kis kertben a legnagyobb hiba, ha a háziak véletlenszerűen, átgondolatlanul válogatják össze a növényeket.

Az elmúlt évtizedekben a trendek és irányok nagyot változtak a kerteket illetően. Míg a korábbi évtizedekben a nagyobb, növénytermesztésre is alkalmas méretű birtokok voltak előtérben, addig a mostani építkezési divat inkább a kisebb, sokszor csupán jelzésértékű kerteket preferálja.

Kapcsolódó
Így lehet a kert a nyugalom szigete
Hasznos tippek, hogyan fogjunk hozzá a kerttervezéshez, kertrendezéshez, hogy egész nyáron élvezhessük a napsütést.

Ennek több oka is lehet, a helykihasználás érdekében csökkentek a telekméretek, a növekvő árak miatt megfizethetőbbek, kelendőbbek a kisebb alapterületű ingatlanok, és a mai kor embere nem is szeretne feltétlenül nagy kertet, hiszen a rohanó életmód mellett keveseknek jut idejük növénytermesztésre, vagy egy több száz négyzetméteres kert fenntartására. Az aprócska kertek azonban nem jelentik azt, hogy ne lehetne teljes értékű, dekoratív, praktikus, élhető területeket kialakítani.

Lássunk pár tippet, melyekkel a kis birtokok hatékonyan nagyobbíthatók, javíthatók.

Átgondolás, tervezés

Egy kis kertben a legnagyobb hiba, ha a háziak véletlenszerűen, átgondolatlanul válogatják össze a növényeket. A speciális körülmények speciális megoldásokat igényelnek, ezért kis kertekbe sose az elsőre megtetsző vagy az éppen olcsó, akciós növényeket vegyük és ültessük, hanem mindig a méretben, habitusban megfelelő fajokat keressük.

Fontos az adott növény felnőttkori méretével számolni, hiszen az alkarnyi, csenevész csemete akár már pár év múlva terebélyes, nagy lombú fa lehet, ami jelentős bosszúsághoz vezethet. Ezért minden növény beszerzése előtt tájékozódjunk a kiszemelt faj igényei és későbbi termete felől.

pixabay

Kompakt növények

A legkézenfekvőbb ötlet a kisebb termetű növények telepítése, melyek helytakarékosak és kis alapterületen is szellős elrendezést biztosítanak. A kedvelt virágos dísznövények többsége nem nagytermetű, de ha cserjékről, fákról van szó, akkor már nehezebb a helyzet. Jó választások lehetnek a törzsre oltott cserjék, melyek kis, általában embermagasságú, de fa formájú dísznövények. Telepítésükkel egyszerre imitálhatjuk a fák látványát és spórolhatunk helyet-

Szintén ajánlhatóak az oldalirányba alig terjeszkedő oszlopos növekedésű változatok, főképpen a tuják, díszcserjék közül. Ezek akár egy négyzetméternél is kisebb alapterületet foglalnak el, miközben 3-5 méter magasak is lehetnek! A különlegességek kedvelői választhatják a csavart törzsű tujákat is, melyek roppant látványos, spirális alakzatban törnek felfelé.

Függőleges irányok

A helykihasználás másik frappáns módja a felfelé terjeszkedés. Kerüljön a falra, kerítésre olyan rács vagy akasztókból álló rendszer, melyekre cserepes növényeket, vagy keskenyebb virágládákat lehet elhelyezni. A korlátozott alapterület így a falon folytatódhat, optikailag hatékonyan növelve a teret. Beszerezhetők előregyártott pergolák, apácarácsok melyekre virágos futónövények terelhetők, így nem csak a térérzet növekedik majd, de a kert háromdimenzióssá is válik, és akkor is lesz látnivaló, dekoráció, ha szemmagasság felett nézelődünk.

A futónövényektől nem kell tartani, a többségük metszéssel egyszerűen kordában tartható, és az ép, jól megépített falakat nem rongálják. Érdemes a tapadókorongos változatokkal próbát tenni, ezek ugyanis szinte nyom nélkül leszedhetők, ha arra kerül a sor.

pixabay

Optikai trükkök

A szögletes formák használata roppant előnyös lehet kis alapterületű kertekben, mert az íves alakzatok ugyan lágyabb érzetet keltenek, de helykihasználás szempontjából kedvezőtlenebbek. A díszágyás, a zsebkendőnyi veteményes, vagy éppen a kerti bútor épített alapja inkább legyen négyzet vagy téglalap alapú, így minden sarok kitölthető, nem maradnak sem felesleges terek, sem kihasználatlan részek.

Természetesen nem kötelező száz százalékosan kitölteni a rendelkezésre álló teret, a zsúfoltság sem előnyös, de aki többféle ágyást szeretne, inkább a szögletes formákban gondolkodjon. Az is megoldás, ha a kis kert egyik felében a szögletes formákkal és a katonás elrendezéssel helyet nyerünk, hogy a másik felében aztán szabadabban, „pazarlóbban” bánhassunk a térrel.

Utak, ösvények

Első blikkre a kis kertbe felesleges az út vagy ösvény, azonban ezek az elemek remekül osztják meg a tereket, növelik a térérzetet. Kis úttal elválasztható például a kert veteményes és dísznövényes, vagy például játékra és pihenésre való fele, így a látvány áttekinthetőbb, rendezettebb lesz. Az út maga is nagyon tetszetős lehet, ha szép lapokból, tipegőkből kerül megépítésre, de a gyepen keresztül vezető, alacsony peremmel ellátott, zúzott kővel felszórt utacska is csodás dekoráció.

pixabay

Színes megoldások

A színekkel való játék, a különféle kombinációk létrehozása is hasznos a kis kertekben! Szűkebb alapterületen nem előnyös sem a homogén (például a csak pázsittal és örökzöldekkel beültetett) sem a kirívóan tarka színvilág. Törekedni kell az egyensúly megtalálására, hogy a színvilág összetett legyen, de mégse váljon kaotikussá.

A gyep és a tuják, örökzöld cserjék zöld tömege kiegyensúlyozható egy sor egyszínű, de rikító (például élénksárga vagy vörös) virággal. A tarka virágágyás mögé pedig kerülhet vadszőlő, ami az egyenletes zöld felületével szép, szolid háttér lesz. Hasonlóan lehet játszani a formákkal, a katonásra nyírt pázsit és a mértani alakzatú cserjék mellé a burjánzó vadvirágok vagy pár tő gömbszerű levendula való.

Emeletek

A különféle növényeket érdemes magasság szerint elrendezni, a sudár oszlopos tuják elé kerüljenek alacsonyabb virágos dísznövények, a sövény tövébe pedig ültethető egy vékony sor talajtakaró cserje. Szintén roppant hatékonyan növeli a térérzetet, ha az épített elemek is részben elkülönülnek magasság szerint.

A kerítés vagy a fal mellé helyezett magaságyás jól mutat majd, ahogy igen látványos és hangulatos lesz, ha területet kétszintessé alakítjuk, tehát a kert egy részét megemeljük. Ez lehet egy 30-50 centiméter magasra helyezett faburkolatú terasz vagy egy hasonló mértékben megemelt (földdel feltöltött, támfallal megtámasztott) kertrész, melyre 2-4 lépcsőfok vezet fel. Az ilyen trükkel megosztott kert nagyobbnak tűnik majd, és változatosabb beültetésre, dekorációra ad lehetőséget.

Köszönjük az írást Megyeri Szabolcsnak, akinek további cikkei a blogjában olvashatók.

Kapcsolódó
Így alapozhatjuk meg a kert egész évi szépségét
Mikor a házigazda márciusban először kimegy a kertbe, fel kell mérnie a teendőket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik