Pixabay
Kertünk-Portánk

Veszélyes is lehet a kertészkedés közbeni baleset

A kertészkedés nyugtató hatású, segít a stresszoldásban és a test karbantartásában, edzésében. De veszélyes is lehet.

Persze, nem kell emiatt lemondanunk a kerti munkákról, viszont odafigyeléssel elkerülhetjük a baleseteket, sérüléseket, illetve ha már megtörtént a baj, akkor gyorsan tudunk cselekedni. A Webbeteg szedte össze, hogy mit tehetünk baleset esetén.

Kapcsolódó
Kiderült, hogy mennyi sportolással egyenértékű a kertészkedés
Eláruljuk, milyen sporthoz hasonlít legjobban az adott kerti tevékenység, és vajon ezzel mennyi kalóriát égetünk el. 

Éles, szúrós, nehéz munkaeszközök, fűnyíró, kés, kapa, kasza, metszőolló…, folyamatosan használjuk ezeket a veszélytelennek nem mondható tárgyakat. De van, hogy nem közvetlenül maga az eszköz okoz veszélyhelyzetet, hanem például egy fűnyírás közben felpattanó kavics vagy egy rossz mozdulat, elesés.

Mi a teendő sérülés esetén?

  • Felületi sérülésnél elég csak a sebet megtisztítani.
  • Kisebb szúrt, vágott, roncsolt sebnél fertőtlenítés után keressük fel a háziorvost, aki szükség szerint ellát minket.
  • Ha ezt elmulasztottuk és egy-két nap múlva megduzzad, bepirosodik a seb, akkor viszont feltétlenül menjünk orvoshoz vele.
  • Kis – hajszáleret érintő – vérzésnél mossuk le, fertőtlenítsük a sebet, majd ragasszuk le.
  • Súlyosabb(nak tűnő) vérzés esetén mindenképpen hívjuk a mentőket. Addig emeljük magasba a vérző testrészt és alkalmazzunk a vérzésforráson nyomást.
  • Kificamodott boka, végtagtörés esetén ne mozgassuk a testrészünket, ne mozgassuk, hívjunk orvost, mentőt. Ha magasról zuhantunk le, akkor a belső sérülések veszélye miatt egyáltalán ne mozogjunk az orvos érkezéséig.
  • Ha idegen test kerül a szemükbe és nem távozik magától, akkor folyó vízzel próbáljuk meg eltávolítani, ha nem sikerül, akkor irány az orvos.
Kapcsolódó
Kertészkedés kert nélkül
Hasznos kertészkedési praktikák erkélyhez, teraszhoz, ablakpárkányhoz.
Egyre több fejlett technológiát viszünk be otthonunkba, hogy jobbá tegyük az életünket. A takarítás sem kivétel – a gépek egyszerűbbé, hatékonyabbá és
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!