Kertünk-Portánk

Öt bódító illatú fehér virág, aminek minden háznál ott a helye

Az illat meghatározó, megmarad az emlékezetünkben, az illat az, amibe szívesen elmerülünk akár csokrot kapunk, akár kiülünk a teraszra egy meleg nyári estén.

Bár a nem illatos virágok – például a napraforgó, a dáliák , a tulipánok – éppen olyan szépek, mint az édes illatúak, kedvenc virágainknak valószínűleg van illata.

Az illat meghatározó, megmarad az emlékezetünkben, az illat az, amibe szívesen elmerülünk akár csokrot kapunk, akár kiülünk a teraszra egy meleg nyári estén.

Most összegyűjtöttünk öt hófehér virágot, amelyek nem csak csodaszép külsejükkel, hanem bódító illatukkal is hódítanak, s amelyeknek mindenképpen ott a helye minden háznál.

Gyöngyvirág

pixabay.com

Bájos és fenséges illatú. Ezt mindannyian tudjuk a gyöngyvirágról, és már önmagában ez a két tulajdonság tökéletesen elég arra, hogy mindenki szívébe belopja magát.

A nyirkos, humuszban gazdag talajt kedvelő, előkertek díszeként gyakori gyöngyvirág 10—20 centiméter magas évelő növény. Jellemzően két-három közép- vagy sötétzöld, tojás alakú tőlevele és apró, harang alakú, fehér virágai vannak, melyek laza fürtöt alkotnak.

A május-június között virágzó, rendkívül jó illatú virág rendkívül mérgező. Szívglikozidjai és szaponinjai rendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést okoznak.
Szaporítani ősszel lehet, a gyökeres növény átültetésével.

Jázmin

pixabay.com

A bájos, hófehér, csillag alakú virágokat hozó kúszónövény illata mindenkit elvarázsol. Nem csoda, hogy a jázmin virágát már az ókorban is használták, krémekhez, fürdővízhez és más illatszerek elkészítéséhez. Igen keresett növény az illatszerpiacon.

Az Ázsiából származó növény, gyorsan nő és akár több méter magasra is felkúszhat. Szobanövényként is tartható, cserépben körülbelül egy méter magasra nő meg. Szereti a napos helyet, de a félárnyékot is elviseli. A tűző napot és a huzatot azonban nem. Kedveli a laza, jó vízáteresztésű talajt és a rendszeres öntözést.

Szaporítani a sarjak megjelenésekor, azokat leválasztva kell.

Angyaltrombita

pixabay.com

Az angyaltrombita igen látványos virágzatú növény. Közép- és Dél-Amerikából származik. Néhány faja évelő, mások egynyáriak. A legismertebb aranytrombita faj az illatos angyaltrombita, amelynek hosszú, fehér virágai nyárutón és ősszel jelennek meg.

A hosszúkás levelű, csünggő virágú növény kedveli a napos, de szélvédett helyeket, a bőséges vizet.

Az angyaltrombita minden faja csodaszép és rendkívül finom illatú, ám mérgező. Minden rész mérgező alkaloidákat, azaz atropint, hyoscyamint és scopolamint tartalmaz.

Fehér gyömbérliliom

Pixabay.com

A fehér gyömbérliliom eredeti előfordulási területe India, a Himalája keleti oldalai, Kína déli és délkeleti részei, Mianmar, Nepál, Thaiföld, Vietnám, valamint Tajvan. Közkedvelt dísznövényként az ember a világ számos tájára betelepítette.

A talaj alatti gyöktörzséből több szár nő ki; ezek elérhetik az 1-3 méteres hosszúságot is. A nálunk főleg dézsás növényként tartott gyömbérliliom virágai nagyok, fehérek és nagyon illatosak. Nem áttelelő növény, télre be kell vinni a lakásba.

Rendszeres és bőséges öntözést, napos, meleg helyet, tápdús talajt igényel. Magvakkal vagy osztással szaporítható.

Gardénia

Pixabay.com

A gardénia isteni illatú dísznövény, Délkelet-Ázsia egyes részein őshonos. Kínában már legalább ezer éve termesztik, és a 18. század közepén került az angol kertekbe. A fás szárú örökzöld cserje levelei lándzsa alakúak, hosszúkásak, színük sötétzöld, fényes és enyhén viaszos felületű. Virága viaszfehér. Nálunk kertben nem, csak lakásban tartható, ám az illatos, hófehér virágok között mindenképpen helye van.

A gardénia nevelése és tartása nem egyszerű. Szereti a félárnyékos, szórt fényű helyeket és a magas páratartalmat. Fontos, hogy a talaja jó minőségű, savanyú, tőzeges talaj legyen. A tűző napot nem tűri, állandó öntözésre viszont szüksége van.
Virágzás idején különösen érzékeny, ha nem megfelelőek számára a körülmények, eldobja a bimbóit.

Átültetni tavasszal kell, minden második évben.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik