Kertünk-Portánk

10 érdekesség a királyi menyasszonyok kedvenc virágáról, a gyöngyvirágról

pixabay.com
pixabay.com
Számos legenda kapcsolódik hozzá, állítólag szerencsét hoz a szerelemben is.

Bájos és fenséges illatú. Ezt mindannyian tudjuk a gyöngyvirágról, és már önmagában ez a két tulajdonság tökéletesen elég arra, hogy mindenki szívébe belopja magát. Még akkor is, ha a gyöngyvirággal ugyancsak vigyázni kell, hiszen minden része mérgező.

Kapcsolódó
Bánjunk óvatosan a mérgező anyagokat tartalmazó kerti gyönyörűségekkel
Nem is gondolnánk, hogy kertünk díszei között milyen veszélyes növények fordulhatnak elő.

A gyöngyvirág Európában és Ázsia mérsékelt éghajlatú tájain őshonos, elsősorban tölgyesekben fordul elő, de megterem lombos erdőinkben, ligetekben és bárhol, ahol a talaj nyirkos. Még meszes talajon is tenyészik, ha árnyékba telepítik, és a föld nem szárad ki hamar, így gyakran látható árnyékos előkertek díszeként.

Bár köztudott, hogy a gyöngyvirág mérgező, hiszen szívglikozidjai és szaponinjai rendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést okoznak, és néhány levél elfogyasztása – például medvehagymával összekeverve – halálhoz vezet, a virág gyógyászati célokra is használható. Őseink a népi gyógyászatban hasznosították, és még ma is gyógynövénynek számít. Bevetik szívre, agyra, húgyúti problémákra, epilepsziára, szívgyengeségre, magas vérnyomásra.

pixabay.com

Tudtad, hogy a gyöngyvirág…?

… a legenda szerint a Éva könnyeiből fakadt, amikor száműzték az Édenkertből? Sok más jelentést is kapcsolnak a virághoz. Egyesek szerint az üdvözülést, a szabadulást és a reményt szimbolizálja, mások a kehely alakú virág miatt a termékenység szimbólumának tartják. Az esküvőkön is gyakran használatos, így hozzá köthető a boldogság, az erény és a szerelem is.

… a Bibliában is gyakran feltűnik a virág. Eszerint a gyöngyvirág onnan virágzott ki a földön, ahol Mária könnyei potyogtak a kereszt tövében.

… a királyi menyasszonyok kedvenc virága. A bájos fehér virágot Viktória királynő, Astrid svéd hercegnő, Grace Kelly és Kate Middleton is esküvői csokorba köttette.

pixabay.com

… állítólag szerencsét hoz a szerelemben. Ki tudja, talán ez az oka, hogy annyi menyasszony csokrában szerepel.

… egyáltalán nem bírja a meleget. Míg más virágok csak úgy virulnak a tűző napon, a gyöngyvirág az árnyékot kedveli. Évtizedekig élhet hűvös éghajlaton, akár -11°C-os hőmérsékletet is bír, de a meleg időben nem él túl sokáig.

… világszerte nagy jelentőséggel bír. A gyöngyvirág az egykori Jugoszlávia virágos jelképe volt, és 1967-ben Finnország nemzeti virága is lett. Franciaország is május 1-jén ünnepli a La Fête du Muguet -t (a gyöngyvirág napját).

pixabay.com

… meg kell hogy védje a kerteket a gonosz szellemektől. Állítólag egykor varázsszerként is használták a boszorkányvarázslatok ellen. A tündérek virágának is tartják, mert az apró harangokat a tündérek csészéknek használják, ahonnan inni lehet.

… parfümök és kozmetikumok kedvelt összetevője. 1956 – ban a francia Dior cég készített egy gyöngyvirágot szimuláló illatot, amely Christian Dior kedvenc virága volt. A Diorissimót Edmond Roudnitska tervezte. Bár azóta újrafogalmazták, klasszikusnak számít.

pixabay.com

… A gyöngyvirág leveleit régebben zöld pigmentforrásként használták, mert a levelekből citromos vízzel zöld festék nyerhető ki.

… állítólag létezik egy ősi legenda is, amely szerint az első gyöngyvirág beleszeretett egy csalogányba. A legenda szerint a csalogány a kertben énekel, ám a gyöngyvirág félénk volt, és elbújt előle. A csalogány magányában elrepült. A gyöngyvirág pedig ott maradt, és teljesen egyedül várta a csalogány visszatérését. Végül annyira szomorú lett, hogy abbahagyta a virágzást. De minden májusban, amikor a csalogány visszatért, újra szirmot bontott örömében.

És így volt ez idén is, mint minden májusban.

Kapcsolódó
Gyönyörű virágokkal kelthetjük életre a balkont
Ahogy melegszik az idő, egyre többen készülnek balkonjukat színesebbé varázsolni kinti virágokkal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik