Kertünk-Portánk

Különlegességek a vörös banántól a sárga görögdinnyéig

freepik.com
freepik.com
Megszokottól eltérő színekben pompázó zöldségek, gyümölcsök.

A banán sárga (olykor kék), a paradicsom piros, a karfiol fehér. Legalábbis mi magyarok ezt szoktuk meg, ezt látjuk a mindennapjainkban. Pedig ezeknek a gyümölcsöknek – és még sok másiknak – létezik alternatívája, ami számunkra furcsa, de más országokban teljesen megszokott.

Gondolnád, hogy van piros banán és fekete paradicsom is? Máris mutatjuk.

Fehér eper

wikipedia.com

Fehér és eper? Bizony! És nem éretlen. A Pineberry egy fehér eperfajta piros magokkal és ananászszerű ízzel. Némileg kisebb, mint az általunk ismert közönséges eper, mérete 15 és 23 mm közötti. Érett állapotban szinte teljesen fehér.

Először 2009-ben publikáltak róla Németországban „ananászeper” néven. Nem mesterségesen alkotott fajta, 2003-ban fedezték fel Európa déli részén holland termelők.  Ma már bárki számára elérhető.

Fekete paradicsom

pixabay.com

Piros és zöld paradicsomról mindannyian hallottunk már, sőt a sárga sem ismeretlen senki számára. A fekete paradicsom azonban igazi különlegességnek számít.

A kumato 10 év munkájával létrehozott, keresztezésből származó különlegesség. Egészséges antioxidánsokban igen gazdag, ráadásul nagyon finom.

A régóta elfeledett vadparadicsomból létrehozott gyümölcs héja egy véletlen genetikai mutáció miatt lett fekete. A svájci szakembereknek köszönhető kumato egyik különlegessége, hogy éretlenül is ehető.

Lila paprika

pixabay.com

A paprika is tündökölhet a hagyományostól eltérő színben – például lilában. Az egzotikus zöldségek színei az adott fajtától függenek. Egyes fajták mély és gazdag lila színűek, mások inkább kék árnyalatúnak látszanak. A lila színt az antocianinok különleges pigmentanyagai adják.

A magas antocianin-tartalom azonban nemcsak szokatlan színt kölcsönöz a zöldségeknek, hanem magas ellenálló képességet is biztosít a hideg időjárástól. Az antocianinok elnyelik a napenergiát, és hővé alakítják át, ezáltal növelik hidegállóságukat. Ez a fő különbség a lila paprika és a hagyományos fajták között.
Az egészségre gyakorolt hatása is kiváló: a lila paprika rendszeres fogyasztása elősegíti az erek falának megerősödését.

Sárga görögdinnye

freepik.com

Ha görögdinnyét vásárolunk, a zöld héj alatt harsanó piros, édes gyümölcshúst várunk – ám olykor sárgát kapunk. Pánikra azonban ebben az esetben sincs okunk. A sárga belű dinnyével sem járunk rosszul, hiszen gyümölcshúsa édesebb, mint piros párjának.

A sárga húsú görögdinnye nem génmódosítással jött létre, hanem egy létező gyümölcs létező alfaja, amit már több évezreddel ezelőtt is ismertek. Sárga színe a karotinnak köszönhető. A sárga húsú dinnyében nincs likopin, ami a piros színt adná, így a karotin dominál, ami sárga színt ad.

Lila, zöld és narancssárga karfiol

freepik.com

Ahogy az eperről megszoktuk, hogy piros, a karfiol fehér színe is megszokottnak mondható – ám egyáltalán nem egyedülálló. Léteznek ugyanis lila, narancssárga és zöld karfiolok is. A narancssárga színű karfiol például már 1970-ben megjelent Kanadában.

Ezek a zöldségek sok-sok éves nemesítő munka eredményei. Nem csak szépek, de egészségesek is – színeik szerint mindegyiknek megvan a maga erőssége. A narancssárga karfiolban például béta-karotin halmozódik fel – a fehér karfiolhoz képest több százszoros mennyiségben. A lila pedig olyan flavonoidokat tartalmaz nagy mennyiségben, amik csökkentik a gyulladások kialakulását szervezetünkben. A zöld karfiol klorofillban gazdag, ami sejtregeneráló és fiatalító hatású.

Ízük csak hangyányit tér el a klasszikus fehér társuk ízétől, mindegyiket érdemes megkóstolni.

Fehér padlizsán

youtube.com

A padlizsán is tartogathat meglepetéseket. Például azt, hogy nem lila, hanem fehér. Ilyen formában tojásgyümölcsnek is hívják.  Melegigényes, évelő növényfaj.

Ízében eltér kissé a lila padlizsántól, sokak szerint elmarad a keserű íz. Másik nagy előnye, hogy magja is kevesebb van.

Vörös banán

pixabay.com

A banán az egyik legnépszerűbb gyümölcs az egész világon. Míg régen leginkább ünnepnapokon jutottunk hozzá, ma már az év minden szakában ott van a boltok polcain. Legalábbis az általunk ismert, sárga fajta. Ugyanis van egy sokkal finomabb és egészségesebb, ám általunk nem annyira ismert fajta is – a vörös banán.

A vörös banán húsa krémes, világos rózsaszínű, ízre pedig a mangóhoz hasonlít. Nem csak finomabb, mint a sárga testvére, de rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és szénhidrátot is tartalmaz. Kelet-Afrikában, Ázsiában, Dél-Amerikában és az Egyesült Arab Emírségekben terem.

Lila répa

freepik.com

Mondhatnánk, hogy sárgarépa, de nem sárga, nem is narancs. Lila színű. Igen, répában is van az átlegtól eltérő, különlegesebb változat.

A lila répa nagy arányban tartalmaz vitaminokat, magas a rosttartalma, kalóriatartalma pedig alacsony. Ez a fajta sem újkeletű. Az Iránból származó répa eredetileg kívül lilás-fekete, belül pedig fehér volt, és már 1000 évvel ezelőtt is fogyasztották. A narancssárga változat genetikai mutáció útján jött létre, s végül teljesen kiszorította a piacról az eredeti változatot.

Fekete kukorica

pixabay.com

Van belőle sárga, ismerünk színes példányokat, és létezik fekete színű kukorica is – bár ez utóbbival hazánkban ritkán lehet találkozni. Pedig nagyon egészséges.

A szemek nagy mennyiségben tartalmaznak mikroelemeket: vasat, káliumsókat, kalciumot, magnéziumot, foszfort, nikkelt, rézet. B₁, B₂, E, PP, K, A és C vitamin tartalma magas. A színéből is látszik, hogy nagy mennyiségű antocianint azaz antioxidánsokat tartalmaz. Gazdag fehérjékben, zsírokban, rostban és szénhidrátokban.

Sok éves termelői munka eredményeként a fekete avagy bíbor kukorica már hazánkban is termeszthető.

Kapcsolódó
Fogyasszunk színes ételeket, megmondjuk miért
A színes ételek elfogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik