Kertünk-Portánk

Táborozók építenek rakott sárfalból vályogházat

A falakhoz való agyagot és szalmát markológéppel és kézi erővel, víz hozzáadásával keverik össze.

Június első hetében megkezdődtek Gáspár János vályogfal-építő mester nyári, „Minden, ami vályog” elnevezésű táborai, melyek keretében a résztvevők a gyakorlatban is megismerhetik a vályogépítészet csínját-bínját.

A Tápiószentmártonban rendezett idei első tábor különleges jelentőséggel bír Gáspár János immár tíz éve szervezett táborainak történetében, ugyanis egy új, rakott sárfalból készülő vályogház építése kezdődött.

Sok tanulni vágyó fiatal érkezett ismét, de nem csak itthonról, hanem a szomszédos országokból is jöttek a táborba, melynek vendége volt Bihari Ádám építész, az épület tervezője és felelős műszaki vezetője is.

A falrakás nem a legkönnyebb munka a világon, de a kedvencem. Csodálatos nézni, ahogy egy kupac agyagból, szalmából és vízből fal készül. Annak idején e technika miatt szerettem bele a vályogba. Szeptemberig még három alkalommal térek vissza táborozókkal a tápiószentmártoni házhoz, akkora készülnek el az ötven centiméter vastagságú falak. Az első héten 1,1 méter magasságig jutottunk

– említette a mester.

A hozzávaló agyagot és szalmát markológéppel és kézi erővel, víz hozzáadásával keverték össze. A mintegy 35 köbméter anyag a már említett első rétegig, 1,1 méteres magasságig volt elég.

A rakott sárfal jól bírja építkezés közben az idő viszontagságait, nagyobb esőzések sem okoznak a nyers falban kárt, a száradást azonban lassítják. Ahhoz ugyanis, hogy speciális eszközökkel egyenesre vágjuk a falakat, száraznak kell lenniük, de ez szeptemberig biztosan így történik

– mondta Gáspár János.

Az épülő ház 160 négyzetméter alapterületű, belmagassága 2,5 méter lesz. A közfalak vályogtéglából, a födém sárgerendákból készül majd.

Mint megtudtuk, várhatóan még az idén a tető is rákerül a házra, melynek falai kívül-belül vályogvakolatot kapnak. A ház padlózata hajópadlókból készül, kivéve a fürdőszobát és a konyhát, ahol hidegburkolatot használnak majd.

A legközelebbi, június 19-én kezdődő balatonendrédi tábor során újdonságként bemutatjuk a régi falépítési technikákat, azaz a döngölt fal, vályogtégla fal, paticsfal és csömpölyegfal készítését is

– tájékoztatott a Pándon élő vályogfal-építő mester, aki azt is elmondta, hogy a tápiószentmártoni ház építését húsz táborozóval kezdték el – olyanokkal, akik a szakmai fortélyokat elsajátítva saját vályogház építését szeretnék megvalósítani.

A tápiószentmártoni vályogos táborban június 10-én, szombaton gyereknapot tartottak, ahol környékbeli iskolások kukkanthattak be a munkálatokba, vályogtéglát készíthettek, a program végén pedig palacsintával látták őket vendégül.

Pillanatképek az építkezésről

Galéria
Kapcsolódó
Vályogban a természet, vályogban az egészség
Fenntartható építéskultúra a lélegző otthonért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik