Kertünk-Portánk

Illatozó rózsakert a nyugalom szigete Solton

Rózsáskertem
Rózsáskertem
Ha egyszer valaki leül a fehér padra, magával ragadja a hely, kis időre kiszakadhat a rohanó világ fogaskerekéből.

A Bács-Kiskun vármegyei Solton, egy családi házhoz tartozó földterületen, csendes, nyugodt, természetbarát területen található a Rózsáskertem. Rózsák paradicsoma a hely, amit Andrea és József, a tulajdonosok nagy szeretettel gondoznak, vigyáznak.

A hely szó szerint egy megvalósult álom. Andrea mesélt erről.

Galéria
Rózsáskertem

2020 nyarán családi kirándulás alakalmával rózsavizes limonádét ittunk, ami személy szerint nekem nagyon ízlett, sőt mondhatom rögtön szerelembe estem a rózsa ízébe. Hazafelé vezető úton folyamatosan azon járt a gondolatom, hogy ilyet szeretnék készíteni.

A gondolat nem hagyott el, végleg gyökeret vert a fejemben, végül a férjemmel is megosztottam, és ő is támogatta az ötletet. Különösen azért, mert nem volt ez olyan újkeletű tőlem, már korábban is voltak ilyen gondolataim, fellángolásaim… (levendula volt még ilyen nagy szerelem).

De hogyan fussak neki?

Az internet nagy segítség volt számomra, ott minden fontos információt megkaptam, így szépen összeállt a kép, és a megvalósítás terve a fejünkben. A tövek beszerzése még azon év őszén megtörtént, és ezt követte még 2 ősz, ami a telepítés időszaka volt. Így lett körülbelül egy hektár területünk beültetve illatozó rózsabokrokkal, amiket vegyszermentesen gondozunk. Fitokondi és Melius olaj keverékével permetezzük őket.

Rózsáskertem

Milyen rózsák találhatók a kertben?

Jelenleg 1110 tő, főként damaszkuszi rózsa, ezek általában olajrózsaként ismertek. Telt vagy fél telt virágúak, általában rózsaszínek, nagyon intenzív illatúak, de megtalálható még a patikus rózsa néven ismert Gallica Officinalis, PIRO 3 nevezetű fajta, amit a hatalmas csipkebogyójáért termesztünk, és még egy Conditorum nevezetű, mályvalilás színű cukrászrózsa, aminek szirmai édes ízűek.

Utóbbiak a szörp, dzsem és tea fő alkotó elemei, míg a damaszkuszi fajtáink a rózsavíz alapját képezik.

Mikor indul a rózsaszezon?

Ezek a fajta rózsák május közepétől június közepéig virágoznak, ami nekünk egy igen intenzív időszak, hiszen minden reggel hajnalban kezdjük a rózsaszedést, mert ilyenkor a legmagasabb az olajtartalma, és a harmat ezt bezárja. Ez a folyamat 10 óráig tart, amíg a nagy meleg meg nem jön. Végezni is kell addig, mert utána már gyengül a minőség.

Hogy néz ki a folyamat?

A rózsafejeket egy speciális mozdulattal lepattintom, és egy külön erre a célra készíttetett köténybe szedegetem. Ezután a rózsafejeket hűvös helyre, lepedőkre terítjük, amíg nem kerülnek bele egy Copper Garden vörös és sárgaréz lepárlóba, ami kadmium –és ólommentes forrasztással készült. Az üstbe helyezett virágokat felöntjük vízzel, forráspontig hevítjük. Ebből gőz keletkezik, és ez a gőz a réz csövön keresztül, a hűtőtartályon át lecsapódik. Ez a gőzdesztilláció – ebből lesz a rózsavíz!

Nálunk szemmel látható olaj sajnos nem fogható fel, mert kevés a rózsafej mennyiség, de az a kis adag, ami lejön, benne van a rózsavizünkben, ettől jobb lesz a minősége is! Bulgária, Irán, Törökország, a rózsa olajára koncentrálnak, ami nagyon értékes, és a parfümipar nagyon szereti, így a rózsavizet visszaöntik, és még egyszer ledesztillálják, ezzel is kinyerve a benne található összes olajat. Magára a vízre nem fókuszálnak.

Mi a rózsavizet külsőleg kozmetikumként, bőrápolóként és fogyasztásra is kínáljuk. Pillecukrot és török csemegét (Lokumot) készítek belőle, valamint limonádét, de sütemények krémjébe is fel lehet használni.

A pillecukrot jellemzően a felnőttek veszik, a gyerekeknek túl virágízű.

Galéria
Rózsáskertem

Mi lesz a szirmokból?

A szirmokból szárítunk teának, a friss szirmokból készül különleges aromával, színvilággal rendelkező dzsem és szörp. A termékeket aztán elvisszük kézműves és termelői vásárokra, ahol rengeteg szeretetet és visszajelzést kapunk rózsavizünkről. Gyógyító ereje határtalan…

Gondolom a munka a virágzás után sem áll meg.

Természetesen nem, egy kertben mindig van tennivaló. A szüret után a bokrokat visszametsszük, és az év további részében gyomtalanítás és tápanyagutánpótlás folyik. Készülünk a következő szezonra.

Távolabbi tervünk között szerepel egy másik, nagyobb lepárló berendezés beszerzése és üzembe helyezése, valamint szeretnénk a kertet látogathatóvá tenni. Erre azonban még egy kicsit várnunk kell. Pedig biztos vagyok benne, hogy a kertbe mindenki ugyanúgy beleszeret majd, mint én.

A Rózsáskertemben található egy fehér pad, ha arra egyszer valaki leül, magával ragadja a hely. Egy kis időre kiszakadhat a rohanó világ fogaskerekéből… hisz az illatok, a látvány, a madár csicsergés, a bogarak, tücskök zenéje , egy mesevilágba repíti a hozzánk betérő vendéget.

Ez a „nyugalom szigete”. A feltöltődés helye. Amit remélem majd sokan megismernek.

Kapcsolódó
A rózsa 13 színének 13 jelentése: tudd, hogy mit akarsz!
Jól gondold meg: mindent megnyerhetsz, mindent elveszíthetsz!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik