Kertünk-Portánk

Ezek a legjobb takarónövények gyep helyett

wikimedia commons
wikimedia commons

Mivel a gyep fenttartása igencsak vízigényes és rendszeresen nyírni is kell, érdemes a portánk néhány részén olyan évelő növényeket választani helyette, amelyek gyöktörzzsel vagy indával terjeszkedve nagy foltokat képesek betakarni és elég jó a gyomelnyomó hatásuk is.

A Magyar Mezőgazdaság segít cikkében bemutatni, hogy mely növények a legjobb talajtakarók.

Kúszó kakukkfű

Nagyon alacsony, mindössze 5 cm magas tömött párnát alkot a kúszó kakukkfű (Thymus serpyllum). Tűző napon és laza, jó vízáteresztő talajban érzi igazán jól magát, akkor a legaromásabb az illata is. Tömött talajban télen kirohadhat a gyökere. Gyorsan terjeszkedik a kertben és nyár elejétől rózsaszín virágával díszít. Elsősorban sziklakertekbe ajánlják, de száraz rézsűbe vagy egy napos sarokba is érdemes ültetni a fű helyett. Lépőkövekből kialakított kerti ösvényhez is használhatjuk, akkor nem kell nyírni a kövek közti területet.

Hasonló megjelenésű és tulajdonságú a korai kakukkfű (Thymus praecox) is, ami 10-20 cm magasra nő meg és szintén gyorsan fejlődik.

wikimedia commons

Kaukázusi varjúháj 

Ugyancsak fényigényes és jó szárazságtűrő a kaukázusi varjúháj (Sedum spurium). Húsos piros leveleivel ez nem tűri a taposást, tehát olyan helyre ültessük, ahol gondozás nélkül is fenntartható színfoltot szeretnénk kialakítani. Alacsony párnát képez, legyökerező indáival terjeszkedik, de sokkal lassabban, mint a kakukkfüvek. Mint a legtöbb pozsgás növény, ez is nagyon jó vízáteresztő, homokos, kavicsos, laza talajt igényel. Az alapfaj levelei fakadáskor és ősszel vöröses áranyalatúak, és különböző színváltozatú fajtái is léteznek. Nem virágzik rendszeresen, de amikor igen, nagyon mutatós sötétrózsaszín, csillag alakú virágok borítják nyár elején. Magról is szaporítható.

wikimedia commons

Árlevelű lángvirág

Hálás és gazdagon virágzó évelő az árlevelű lángvirág (Phlox subulata). Egyre terebélyesedő párnái 10-15 cm magasak és elérhetik a fél méteres átmérőt. Apró, keskeny levelei fölött április-májusban tömegével nyílnak a rózsaszín, lilás vagy fehér virágok. Kedveli a lúgos vagy semleges kémhatású, laza, jó vízáteresztő talajt és a sok napfényt. Párás melegben lisztharmat fertőzheti meg, de kevésbé érzékeny rá, mint a többi lángvirágfaj.

Kapcsolódó
Így menthetjük meg hatékonyan a termőföldeket
Magyarországon a talajművelés legelterjedtebb technológiája a mélyművelés, szántás, de egyre több fórumon hallani arról, hogy lassan fel kellene hagyni ezzel a módszerrel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik