Kertünk-Portánk

Extrém és strapabíró virágok lehetnek az utcafront díszei

Csodaszépen pompáznak a tűző napon is.

A kerítés egy ház védvonala, ami kijelöli a határokat, védi a portát, ugyanakkor díszítő elem is. Különösen, ha a tövében, mondjuk az utcafronton virágok pompáznak, végig a kerítés vonalában. A virágsor lenyűgöző hatást válthat ki a ház előtt, egy csodás, összefüggő színfolyam mindig vonzza a tekinteteket.

Ám az utcafrontot, főleg ha a nap nagy részében tűzi a nap, nem minden virág bírja. Mi most összegyűjtöttünk néhány olyan virágot, amit bátran ültethetünk a legnaposabb kerítés elé is.

Sásliliom

pixabay.com

Hihetetlen strapabíró, igénytelen, kevés gondozást igénylő, tündöklő virág a sásliliom, amit bátran ültethetünk végig a kerítés vonalában, mert nagyobb tömegben igen mutatós, nem csak virága, de leomló levele is.
A sásliliom valójában nem tartozik a liliomok rendjébe. A fűfafélék családjába tartozó hagymás, erőteljesen növő évelő növény, mely egész nyáron át ontja narancssárgás, liliomszerű virágait. Minden virág csak egyetlen napig virul, de aztán rögtön nyílik egy következő bimbó, így a pompát sokáig élvezhetjük.

A sásliliom jól bírja az extrém meleget és a szárazságot is, mivel rizómás gyökere képes eltárolni a vizet.

Molyhos madárhúr

pixabay.com

A molyhos madárhúr kicsi, fehér virágait, ami magában talán nem mutatna, ám talajtakaróként, kerítés tövébe díszfolyamként fennségesen mutat, valószínűleg mindannyian láttuk már házaknál, hiszen kedvelt utcafronti növény. Nem csoda. A szegfűfélék családjába tartozó évelő jól bírja a meleget, gyorsan terjed, így hamar folyammá válhat.

A sárga közepű fehér virágok májustól nyílnak. Szárazságtűrő, könnyen nevelhető örökzöld növény. Öntözni nem igazán kell, megelégszik a hullott csapadék mennyiségével. A pangó vizet nem bírja.

Nagyvirágú porcsin

pixabay.com

Színes is, látványos is a nagyvirágú porcsin, vagy ahogyan mindannyian ismerjük, a kukacvirág.  Színpompájának és igénytelenségének köszönhetően ezt az egynyári növény is tökéletesen alkalmas kerítések tövébe végig, az utcafronton. Szép, tarka virágai egész nyáron át folyamatosan virágoznak, így egész nyáron gyönyörködhetünk benne.

Rossz minőségű talajban, a legnagyobb melegben, a legtűzőbb napon is vígan elél.

Varjúháj

pixabay.com

A varjúháj mindent kibír. Ha ez így nem is igaz, az egyértelműen kijelenthető, hogy a legtűrőképesebb virágok közé tartozik. Lágyszárú, pozsgás növény, ami képes a levelében vizet raktározni, így lehet bármilyen meleg, vagy sokáig tartó szárazság, a varjúháj elviseli. Éppen ezért a virág sok faja tökéletes az utcafrontra.

Nem bánja, ha tűz rá a nap, nem bánja, ha nem öntözik – mégis virágzik. Arra kell figyelni, hogy ültetéskor maradjon két tő között elég hely, hogy a növény tudjon fejlődni.

Külön örömhír, hogy ahol varjúháj van, ott pillangókra is számíthatunk, így ez még egy plusz pont a szép színekben tündöklő, igénytelen növénynek.

Örökzöld orbáncfű

Joó Andrea

Nem annyira elterjedt kerítések mentén, ám akinek van elég helye, az bátran kipróbálhatja és telepíthet örökzöld orbáncfüvet. Ez az elterülő, évelő cserje tökéletes választás, akár az utcafronton is, vagy minden olyan helyen, amit nem használunk aktívan.

Kiváló talajtakaró, amit bátran ültethetünk tűző napra is, mert szereti és jól tűri az erős napfényt.

Nagyméretű aranysárga virágai igen látványosak, főleg nagyobb tömegben. Különösebb gondozásra nincs igénye, rendszeres, bő öntözés sem szükséges, de hosszabb, forró időszakokban időnként meg kell locsolni. Arra érdemes figyelni, hogy könnyen terjed. Téltűrő, félörökzöld.

Kapcsolódó
Egész nyáron át pompázó virágokkal pillangóbarát lesz a kertünk
Ha pillangókban szeretnénk gyönyörködni, ezek a virágok garantáltan a kertünkbe vonzzák őket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik