Kertünk-Portánk

Egész nyáron át pompázó virágokkal pillangóbarát lesz a kertünk

pixabay.com
pixabay.com
Ha pillangókban szeretnénk gyönyörködni, ezek a virágok garantáltan a kertünkbe vonzzák őket.

A virág a lélek tápláléka. Bármilyen fárasztó is egy nap, ha az ember kimegy a kertjébe, és végignéz a virágain, biztosan megnyugszik, kisimul.

Nincsen igazi kert virágok nélkül. Legyenek azok egynyári vagy kétnyári, hőséget vagy árnyat kedvelő, futó vagy sziklakertben pompázó virágok, nézni mindegyiket gyönyörűség.

Vannak virágok, amelyek jól tűrik a hideget, akár a fagyokat is, s színt visznek az életünkbe a zordabb évszakokban, ám a nagy színkavalkád mégiscsak tavasszal és nyáron örvendeztet meg minket.

Írtunk már kerti szépségekről, melyek a tűző napon is ontják a virágokat, most hasonló tulajdonságokkal bíró évelőket hoztunk, melyek a pillangók kedvencei. Ismerjük meg őket:

Érdes napszemvirág

Pixabay.com

Ha vidám színű, napsárga virágot keresünk kertünkbe, amely kibír bármilyen körülményt, mégis pompázik hónapokon keresztül, akkor az érdes napszemvirág lehet a kedvencünk. A kicsit napraforgóra emlékeztető, akár másfél méter magasra is megnövő évelő nyáron és ősz elején ontja sárga virágait, hamisítatlan vidámságot csempészve otthonunkba.

A sok gondozást és odafigyelést egyáltalán nem igénylő érdes napszemvirág a tűző napot is jól bírja, és a talaj tekintetében sem válogatós, lényegében bármilyen talajba ültethető. Ha magasra nő, érdemes kicsit megtámasztani, és a száraz fejeket időnként lecsipkedni.

A pillangók nagyon kedvelik, így azoknak is ajánlott, akik kimondottan pillangóbarát kertet terveznek.

Galambszínű ördögszem

Pexels.com

Szintén nagy kedvence a pillangóknak az ördögszem is. Ez a középmagas, jó fagytűrő évelő sziklakertek szépsége lehet. Kékeslila, levendulaszínű, esetleg rózsaszínes árnyalatú 3-4 centiméter átmérőjű kerek virágai tavasszal és nyáron nyílnak.

A napszemvirághoz hasonlóan igénytelen, betegségekkel, körülményekkel szemben ellenálló növény. Igen jól viseli a szárazságot is, ezért bátran ültethetjük napos helyre. Arra érdemes ügyelni, hogy a talaj jó vízáteresztő és meszes legyen.

Az elnyílt virágokat érdemes róla lecsipkedni, akkor hosszabb virágzásra ösztönözhetjük a növényt.

Nagyfészkű menyecskeszem

Pexels.com

A nagyfészkű menyecskeszem, vagy más néven Szépecske szintén azok közé az évelők közé tartozik, amiknek virágai még a hosszan elhúzódó kánikulában is pompáznak, tavasztól egész nyáron át, csodaszép sárga virágokat ontva, amit a pillangók is értékelnek.

Igénytelen növény, ami bár szereti a nyirkosabb talajt, a szárazban is megél. A pangó vizet viszont nem tolerálja. Félárnyékban kevesebb virágot hoz, így érdemes napos helyre ültetni, az elhervadt virágokat pedig itt is jó leszedni.

Virginiai veronika

pixabay.com

A virginiai veronika elegáns, magasra növő évelő, mely remekül mutat ágyások hátsó részében. A királynői virág a rovarok nagy kedvence, lilás fűzérszerű virágain folyton méhek, pillangók nyüzsögnek. Egész nyáron virágzik, roppant igénytelen, ellenáll minden betegségnek.

Létezik kisebb termetű, fehér virágzatú is.

A napos, világos helyen érzi legjobban magát, de félárnyékba is ültethető. Szereti a humuszos talajt.

Kapcsolódó
Vegyszer nélkül a szúnyogok ellen - 10 növény, amit nem bírnak a vérszívók
Számunkra kellemes illatuk a szúnyogokat messzire kergeti.
Olvasói sztorik