Kertünk-Portánk

Térképen az amnesztiát kapott fúrt kutak

wikimedia commons
wikimedia commons
Az interneten már elérhető az a térkép, amely segítségével kideríthető, hogy mely kutakra vonatkozik, illetve nem vonatkozik az úgynevezett kútamnesztia.

Sok magyar családot érintett a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítása, amely a fúrt kutak kapcsán is változást hozott, de a tervezetthez képest megengedőbb lett a jogszabály: a 2024. január 1-je előtt engedély nélkül létesített, 50 méternél nem mélyebb, az első esővízzáró réteget el nem érő háztartási, kerti és mezőgazdasági használatú kutak teljeskörűen mentesülnek az engedélyeztetési kötelezettségek alól, automatikusan szabályosnak minősülnek.

A tulajdonosnak mindössze annyi a dolga, hogy a be nem jelentett kutakat december 31-ig regisztrálni kell a Nemzeti Földügyi Központnál.

Most pedig már egy térkép is segíti, hogy megtudjuk, a kertünkben ásott kutat érinti-e az amnesztia. Ha beírjuk a pontos címünket a térképre, vagy megadjuk annak a területnek a pontos helyrajzi számát a megadott honlapon, akkor kiderül, hogy kell-e utólagosan engedélyeztetni a kutunkat. Érdemes tehát ellátogatni a geoportal.vizugy.hu/vizkeszletvedelem nevű térképre a neten.

A 2024. január 1-je előtt − a térkép szerinti fehér területeken − engedély nélkül létesített, 50 méternél nem mélyebb, az első esővízzáró réteget el nem érő háztartási, kerti és mezőgazdasági használatú kutak teljeskörűen mentesülnek az engedélyeztetési kötelezettségek alól, automatikusan szabályosnak minősülnek. Az itt kockázatosként feltüntetett területeken – melyeket rózsaszínnel jelöltek – a háztartási vízigényt kielégítő, ötven méter mélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kút létesítését, üzemeltetését és megszüntetését előzetesen be kell jelenteni a vízi létesítmény helye szerint hatáskörrel rendelkező vízügyi hatóság részére.

Aki pedig a jövő évtől kezdve új kutat tervez fúrni, háztartási cél esetén a fehérrel jelzett területeken ezt engedély nélkül megteheti, a rózsaszín területeken pedig hatósági jóváhagyást kell rá kérni.

Azon kutak esetében pedig, melyek nagyobb mélységűek, mint az adott ponton jelölt színhez tartozó, az első vízzáró réteg felszíntől számított megjelenésére vonatkozó mélységtartomány a kútamnesztia ellenére is szükség van utólagos hatósági engedélyeztetésére.

Az új törvény a fúrt kút esetében háztartási vízigényt is meghatároz: ez januártól évi 500 köbmétert meg nem haladó mértékű vízhasználattal egyenlő, ez elegendő ugyanis a természetes személyek ivóvízellátása és a háztartás vezetésével összefüggő vízszükséglet kielégítéséhez. Az amnesztiát kapott, be nem jelentett mezőgazdasági célú kutakat december 31-ig csupán regisztrálni kell a Nemzeti Földügyi Központnál, ami ingyenes és szankciómentes.

(Forrás: Baon)

Kapcsolódó
75 éves néni használja Mórahalom egyetlen működő gémeskútját
A többi kutat már betemették, de ez az egy dísz és egyben használati eszköz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik