Kertünk-Portánk

Teleltetési ötletek, amikkel bármilyen növény túléli a hideg időszakot

pixabay
pixabay
A bokrok tövét csirkehálóval vegyük körbe, és töltsük fel falevelekkel. Gyakorlatilag bármit lehet ezzel a módszerrel teleltetni, nagyon jól szigetel.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportál megkeresésére Szepesi Zsolt, a Szepesi Virágkertészet Kft. társtulajdonosa bevált módszereket ismertetett, amik alkalmazásával bármilyen növény túl tudja éli a fagyos, téli hónapokat.

A muskátli teleltetése igazi magyar népszokás, hazánkon kívül szinte egyáltalán nem ismert gyakorlat, mivel egynyári növényről van szó. Aki mégis szeretné, hogy a muskátlija több nyarat is megéljen, annak érdemes már most bevinnie, mert a fagyokat nem éli túl

– tudatta a szakember a Haon érdeklődésére.

A fátyolfólia az igaz megmentője a kertben teleltetett növényeknek, ami védelmet ad a fagyok ellen, a szakember tanácsait követve így tudjuk alkalmazni.

Egyre több kertben tartanak olajfát, ami alapvetően bírja a telet, ha nincsenek heteken keresztül tartó fagyok éjjel-nappal. Aki tudja, annak érdemes bevinnie, de ha kint marad, fátyolfóliával terítsük be. A többi mediterrán növénynél, mint például a télálló pálmáknál is alkalmazhatjuk ezt a technikát. Vásárolhatunk akár kész zsákokat is, amiket a törzsre rá lehet húzni és alul megkötni

– osztotta meg tanácsait Szepesi Zsolt.

A fátyolfólián és a zsákoláson kívül azonban mást is bevethetünk, ha meg akarjuk óvni a kinti növényeinket

A bokrok tövét csirkehálóval vegyük körbe, és töltsük fel falevelekkel. Gyakorlatilag bármit lehet ezzel a módszerrel teleltetni, nagyon jól szigetel.

A szakember fontosnak tartotta megemlíteni a télen történő vízpótlást is, amit enyhe, száraz időjárásban érdemes alkalmazni.

Ha azt látjuk, hogy száraz a talaj, és a következő egy hétben hajnalban plusz 5 Celsius-fok lesz, napközben pedig felkúszik akár 15 Celsius-fokra is a hőmérséklet, akkor adjunk a növényeknek egy kis vizet. Ha locsolunk egy szárazabb télen egyszer-kétszer, jobb lesz a növények vízháztartása.

– emelte ki.

Évről-évre egyre gyakoribb, hogy dézsába ültetett, élő fenyővel teszik hangulosabbá a karácsony ünnepét, amit aztán később a kertbe lehet ültetni és ott nevelni.

A fenyő kényes növény, de van esély rá, hogy megmaradjon. Szerezzünk be szaküzletből örökzöld-földkeveréket vagy fenyőföldkeveréket, ezzel ágyazzuk vastagon körbe, hogy a lehető legjobb talajminőséget biztosítsuk

– összegezte Szepesi Zsolt, majd hozzátette, a vágott fenyővel nem károsítjuk a természetet.

Kapcsolódó
Veszélyt jelentenek a beteg növények a komposztra
Körültekintően kell eljárni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik